Hlavní obsah

Česko může poslat gripeny na ochranu nebe na východě

Aktualizováno

Česká republika je připravena na požádání poskytnout vojenská letadla k ochraně vzdušného prostoru nad státy blízkými Ukrajině. Konkrétně se hovoří o Rumunsku. Nikdo zatím o takovou pomoc ale nepožádal. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Doplňování paliva do nadzvukového letounu JAS-39 Gripen za letu z francouzského létajícího tankeru KC-135.

Článek

Podle Stropnického se zatím nerýsuje česká účast v žádném masivnějším cvičení NATO, které by tak reagovalo na ruské vojenské aktivity na Ukrajině.

Stropnický uvedl, že na základě žádosti Varšavy již Spojené státy poslaly několik dodatečných stíhaček F-16 na jednu z polských leteckých základen. Pokud bude Česko požádáno, je připraveno vyslat k ochraně nebe nad některou z partnerských zemí i své nadzvukové gripeny. "Jedná se ještě o hranici Rumunska s Ukrajinou," řekl Stropnický.

Čeští vojenští stíhači jsou podle ministra obrany "nepochybně" připraveni. "To není tak, že my bychom dopředu něco nabízeli. My jsme prostě na své úrovni připraveni, a až budeme požádáni, jsme schopni tu kapacitu dodat," upřesnil Stropnický.

Společné cvičení s Polskem

Před několika dny se také objevila zpráva, že by se česká armáda mohla účastnit větších vojenských manévrů společně s USA, Polskem, případně dalšími partnery ze Severoatlantické aliance. [celá zpráva]

"Nic takového není na obzoru," řekl v neděli Stropnický. Podle něj si i ruský prezident Vladimir Putin dobře uvědomuje, že úvahy o vstupu ruských vojsk na ukrajinské území "jsou scénáře z kategorie science-fiction".

Představitelé ministerstva obrany mají doopravdy jednat o společném cvičení s USA a Polskem. Nejedná se ale o manévry, které by partneři začali plánovat až nyní, po vstupu ruských vojsk na Krym. Naopak jde o déle připravované cvičení. "Resort ministerstva obrany ke společným aktivitám účasti USA, Polska a České republiky vede jednání na pracovní úrovni. Případné zapojení armády České republiky je podmíněno rozhodnutím vlády," řekla ředitelka odboru komunikace ministerstva obrany Mira Třebická.

Čeští piloti se již v minulosti úspěšně zapojili do ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltím. Nebe nad Estonskem, Litvou a Lotyšskem hlídali piloti gripenů opakovaně. Letos na podzim se mají vydat také na Island, kde na ně čeká podobně zaměřená mise.

Reklama

Výběr článků

Načítám