Hlavní obsah

Sankce nejsou trest, ale cesta k míru, řekl Füle

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavedení evropských sankcí vůči Rusku v nedělním diskusním pořadu České televize vysvětloval český eurokomisař Štefan Füle. Unie už podle něj vůči Moskvě užila dvě ze tří sankčních fází, zavedení poslední už má podle něj Komise připravené.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto: Štefan Füle při vystoupení před europoslanci

Článek

Füle uvedl, že sankce vůči Rusku nejsou trestem, ale nástrojem, jak Moskvu přivést k mírovým jednáním. „Cíl sankcí je vrátit se k pragmatické spolupráci a k hledání mírového řešení,“ řekl. „Evropská unie jasně říká, že nejde o trest jako takový, ale o způsob, jak přimět druhou stranu usednout za jednací stůl,“ doplnil.

Sankční opatření podle něj mají tři fáze, EU už přistoupila ke dvěma. V rámci třetí fáze by podle něj členské země přistoupily na rozsáhlou škálu opatření, která by hluboce ovlivnila ekonomickou spolupráci s Ruskem.

Unie v pátek podepsala s Kyjevem politickou část asociační dohody, její ekonomická část má být také podepsána v blízké době. Füle upozornil, že se ekonomické části smlouvy nebudou vztahovat na krymské výrobce a zboží, přestože Brusel poloostrov nadále považuje za součást Ukrajiny.

S odkazem na článek Práva z minulého týdne eurokomisař ujistil, že jednostranné zrušení dovozních omezení pro ukrajinské zboží, nebude znamenat těžkou ránu pro české potravinářství, tedy ani pro drůbežárny ministra financí Andreje Babiše. Bezcelní dovoz potravin se totiž nemá týkat veškerého zboží, nýbrž jen určité části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám