Hlavní obsah

Žalobce chce za vyvedení stamiliónů z eurofondů až sedm let vězení

Praha

Státní zástupce Boris Havel navrhl Městskému soudu v Praze tresty pro devět obžalovaných v kauze vyvedení 229 miliónů korun. Jde od podmínek až po sedmileté tresty vězení. Obžalovaní by měli zaplatit miliónové odškodnění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V pátek bylo na programu dokončení přednesu závěrečných řečí. Podle předsedy senátu Petra Brauna padne rozsudek v úterý.

Podle Havla se skupina dopustila podvodu a praní špinavých peněz tím, že se pokusila v letech 2004 a 2005 vyvést 229 miliónů korun z likvidačního zůstatku Nadace pro rozvoj regionů. Milióny nebyly vyčerpány a pocházely z evropských fondů, které Evropská unie poskytla od poloviny devadesátých let na podporu malého a středního podnikání v České republice.

Za nic už jsem byl potrestán víc než dost
obžalovaný Petr Forman

Mezi obžalovanými je i Petr Forman, bývalý náměstek tehdejšího ministra pro místní rozvoj Pavla Němce. Tomu Havel navrhl podmínečný trest a pětiletý zákaz činnosti ve státní správě. Navíc by mu měl soud uložit peněžitý trest ve výši půl miliónu korun.

Devět let života

Forman přednesl v pátek barvitou a emotivní závěrečnou řeč. Poukázal i na fakt, že vzhledem k dlouho trvajícím soudům v této kauze, přišel v podstatě o devět let života: „Již devět let mám faktický zákaz činnosti, byl jsem již pokutován více než třemi milióny korun na nerealizovaných příjmech. Ve svých 66 letech jsem poslední desetiletí nemohl vykonávat to, co umím, a v čem patřím ve vší skromnosti zřejmě mezi tři přední experty v republice.“ (Forman je odborník na lodní dopravu). Dodal, že se nedopustil ničeho nečestného a že byl za „nic“ potrestán už víc než dost. Po soudu požaduje zproštění obžaloby v celém rozsahu.

Z původně desetičlenné skupiny obžalovaných byl vyloučen hlavní strůjce vyvedení Ondřej Dvořák, jehož případ bude, kvůli špatnému zdravotnímu stavu, projednán samostatně.

Zbývajícím obžalovaným Kamile Jarošové, Radimu Špačkovi, Robertu Hrdinovi, Josefovi Šmejkalovi, Pavlovi Baštovi, Anthony Maurice Seddonovi a Jitce Mácové navrhl Havel nepodmíněné tresty mezi pěti a sedmi lety vězení a celkem 18,5 miliónu korun plus deset let zákazu činnosti ve statutárních orgánech firem.

Podmíněný trest a desetiletý zákaz činnosti funkce ve statutárním orgánu obchodní společnosti a družstvech žalobce navrhl také pro Květoslavu Foersterovou.

Žalobce také požaduje, aby bylo obžalovaným zabráno přes devět miliónů korun, které u nich policisté zajistili v přípravném řízení. Chce také, aby jim soud uložil povinnost k náhradě zbývající škody způsobené resortu pro místní rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám