Hlavní obsah

Ukrajina Čechy zajímá. Odsuzují angažmá Ruska a chtějí zapojení OSN

Novinky, jas

Většina Čechů (64 procent) se podle svých slov zajímá o dění na Ukrajině, 71 procent dotázaných ho považuje za důležité pro českou společnost a 78 procent pak negativně vnímá ruské působení v konfliktu. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hodnocení působení různých stran konfliktu na Ukrajině.

Článek

Jasný názor na ukrajinské dění deklaruje 44 procent Čechů, větší či menší míru nevyhraněnosti přiznává 66 procent.

„V porovnání s únorem letošního roku se hodnocení působení Ruska dokonce o něco propadlo, zejména výrazně přibylo těch, kteří působení Ruska hodnotí jako velmi špatné (50 procent proti 32 procentům v únoru 2014). Nadpoloviční většina dotázaných (61 procent) si myslí, že by se Rusko do řešení situace na Ukrajině nemělo aktivně zapojovat,” uvádí průzkum.

Vedle kritického postoje Čechů k ruskému angažmá na Ukrajině vnímá veřejnost negativně i roli bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Záporně ji hodnotí 86 procent dotázaných.

Nejednoznačně je lidmi, kteří se zajímají o dění v zemi, hodnocena role účastníků protivládních protestů (kladně hodnocena 47 procenty dotázaných) a EU (kladně hodnocena 36 procenty respondentů).

Do řešení situace by se podle veřejnosti mělo zapojit OSN. Tento názor zastává 55 procent Čechů. Zapojení EU podporuje 47 procent lidí.  Že by situaci mělo řešit Rusko, se domnívá 28 procent lidí, v případě USA je o tom přesvědčeno 17 procent Čechů. ČR by se měla zapojit podle 14 procent občanů.

Anketa

Kdo by se měl aktivně zapojit do řešení situace na Ukrajině?
OSN
16,7 %
EU
4,2 %
Rusko
76 %
USA
2,6 %
ČR
0,5 %
Celkem hlasovalo 3600 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám