Hlavní obsah

Obrana koupí pět nových radarů za téměř dvě miliardy korun

Praha

Téměř dvě miliardy korun plánuje ministerstvo obrany vynaložit na nákup pěti nových radarů pro vojáky. Akvizice je součástí celkového plánu na obměnu zastaralých sovětských radarů. Nákup pěti přístrojů je první fází projektu a měl by se uskutečnit během tří až čtyř let. Veřejná zakázka bude vypsána v dubnu. Sdělil to v pátek mluvčí ministerstva Jiří Caletka.

Foto: Petr Marek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Úřad předpokládá, že na novou radiolokační techniku vynaloží 1,5 až 1,7 miliardy korun. „Armáda potřebuje nahradit morálně a technicky zastaralé radiolokátory původní sovětské konstrukce a výroby, které nevyhovují dnešním ani budoucím nárokům a potřebám armády a jejichž provoz a údržba stojí ročně několik desítek milionů korun," uvedl Caletka.

Společné se Slováky

Kvůli zakázce vypíše ministerstvo otevřené výběrové řízení. Vedení resortu žádný konkrétní výrobek nepreferuje, zdůraznil Caletka. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) před nedávnem řekl, že moderní 3D radary jsou jedním z výrobků, které by Češi mohli pořídit společně se Slováky. Podle šéfa resortu je uvedený způsob jednou z cest, jak ušetřit peníze při nákupech.

Tři české a dvě slovenské firmy minulý týden podepsaly společné memorandum o spolupráci na projektu 3D radaru středního dosahu. Podle nich by právě jejich radar mohl uspět v soutěži na nahrazení stárnoucí ruské techniky. První prototyp má být hotov do konce roku 2016.

Mobilní zařízení bude schopné detekovat cíle o odrazové ploše metr čtvereční na vzdálenost až 250 kilometrů. „I v případě česko-slovenského projektu typu MADR ministerstvo obrany neprosazuje žádný konkrétní výrobek," uvedl Caletka.

Ministerstvo se podle něj rozhodne podle toho, jaké řešení pro něj bude ekonomicky výhodné. Obrana začátkem roku také vyhlásila veřejnou zakázku na nákup neprůstřelných vest pro vojáky. Letos a v příštím roce chce nakoupit téměř 2300 vest pro armádu a vojenskou policii. Na nákup ministerstvo vyčlenilo 171 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám