Hlavní obsah

Senátní volební obvody se změní, některé obce čekají přesuny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve čtvrtek souhlasili s novelou, která upravuje hranice volebních obvodů. Norma byla upravena kvůli úbytku nebo naopak nárůstu obyvatel v některých obvodech. Změna se týká Prahy 1 či Karvinska. K podpisu ji ještě dostane prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přemysl Sobotka (ODS) a Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Přijetí novely bude znamenat mimo jiné to, že obyvatelé pražského Suchdola si budou volit senátora už letos, nikoliv až za dva roky. Nově je totiž v horní komoře bude zastupovat senátor za Prahu 1. V tomto obvodu, stejně jako v jednom ze dvou karvinských obvodů, se totiž počet obyvatel snížil pod zákonem stanovený limit. V pěti dalších obvodech se naopak zvýšil.

Senátní volební obvody mění své hranice prakticky pravidelně v každém volebním roce kvůli tomu, aby každý člen horní komory zastupoval přibližně stejný počet obyvatel, což je aktuálně podle údajů ČSÚ v průměru 129 829 lidí. Podle zákona tak musí být v každém obvodu maximálně zhruba 149 300 obyvatel, minimálně pak o 39 000 méně.

Kritici tohoto pravidla včetně předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) poukazovali na to, že někteří si tak svého senátora nemohou zvolit v pravidelném šestiletém cyklu a na volby musí čekat mnohem déle. Obvody chtěl ustálit návrh volebního kodexu, kterým ministerstvo vnitra chtělo sjednotit volební pravidla, do schvalovacího procesu se ale nedostal.

Změny volebních zákonů
Aktuální novela počítá s tím, že se zmenší volební obvody Berounsko, Příbramsko, Mělnicko, Litoměřicko a Benešovsko, kde byl horní limit překročen o asi 6000 lidí. Do benešovského obvodu sice mají nově patřit Průhonice a Jesenice, které zatím náleží pod Berounsko, o dalších pět obcí ale přijde. Nejvíc obcí - deset - má ale od Berounska získat změnami kutnohorský obvod.
Mělnický obvod se podle novely ztenčí ve prospěch českolipského a litoměřický ve prospěch ústeckého. Senátní obvod Prahy 1 se má rozšířit na úkor Prahy 6 a pod Karvinsko si má pro senátní volby patřit obec Těrlicko z frýdecko-místeckého obvodu.
Letošní senátní volby se kromě Prahy 1 budou z měněných obvodů týkat ještě Příbramska a Karvinska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám