Hlavní obsah

Klaus: Stoiberovy výroky jsou nedůstojné

PRAHA

Prezident Václav Klaus považuje Benešovy dekrety za nedotknutelné a snahu je zrušit za pokus přepsat historii a změnit status quo. Prohlášení bavorského premiéra Edmunda Stoibera, že do České republiky nepřijede dříve, než Praha dekrety zruší, je podle českého prezidenta nepřijatelné a nedůstojné.

Článek

Stoiber na tradičním srazu odsunutých sudetských Němců v Norimberku prohlásil, že chce otázku dekretů i nadále otevírat v EU. Rovněž vzkázal, že Česká republika musí odsoudit poválečné vyhnání Němců. Dokud tak neučiní, nemůže prý očekávat oficiální návštěvu bavorského premiéra.

Klaus soudí, že není vhodné podobné činy oplácet stejnou mincí. Proto se například 22. června chystá do Mnichova na mezinárodní konferenci. "Zdá se mi užitečné o tom s těmito lidmi mluvit", řekl Klaus během pondělní návštěvy Prahy 10, když se ho na Benešovy dekrety zeptala jedna z členek zastupitelstva. "Pro mě (Benešovy dekrety) nedotknutelné jsou," prohlásil prezident.

Každému je podle něj jasné, že na základě těchto poválečných norem se již nerozhoduje, nikdo kvůli nim nemusí opustit svůj domov, ani mu není konfiskován majetek. Dekrety jsou ale součástí českého právního řádu a Klaus se nikdy nepřipojí k žádným krokům, vedoucím k jejich zrušení.

Český premiér Vladimír Špidla v České televizi už v neděli uvedl, že na téma dekretů nehodlá zahajovat jakoukoli debatu. "Evropská unie se problematikou Benešových dekretů zabývala, ta věc je zcela uzavřená a já nemíním o ní otevírat jakoukoli debatu," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Boj proti dekretům nevzdáme, hřímal Stoiber

Bavorský premiér a šéf CSU Edmund Stoiber varoval v neděli Prahu, že ani po vstupu České republiky do Evropské unie diskuse o dekretech prezidenta neskončí.

Výběr článků

Načítám