Hlavní obsah

Armáda pořídí neprůstřelné vesty za 170 miliónů

Právo, Oldřich Danda

Málokterý obchod stál nákupčí na ministerstvu obrany tolik sil jako pořízení maskáčů. Banální nákup nakonec trval čtyři roky. Národnímu úřadu pro vyzbrojování se ale teď podle informací Práva podařilo nákup stejnokrojů dokončit.

Foto: David Veis, ČTK

Vojáci české armády při výcviku ve vojenském prostoru Boletice. Archivní snímek

Článek

Ruce do klína ale skládat nemůže, protože vypsal náročné výběrové řízení na nákup 2291 neprůstřelných vest, za které chce utratit až 171 miliónů korun. Jedna tedy vyjde až na 75 tisíc. S nákupem obranný rozpočet už počítá.

Většinu vest potřebuje armáda pro vojáky v misích už letos, takže nákupčí se mají co ohánět. Balistickou ochranu pro vojáky obrana nenakupovala už přes čtyři roky. A životnost vesty je okolo pěti let.

„Poté ztrácí vesta vlivem opotřebení a kevlar vlivem nasávání vzdušné vlhkosti požadované vlastnosti,“ řekla včera Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dodala, že starší vesty se používají při výcviku.

A jak je to s maskáči? Ty vyjdou celkově na 77 miliónů. Z toho část zakázky za 35 miliónů se už zhotovuje. Ta druhá za 42 miliónů přijde brzy na řadu. Tento týden ředitelka odboru logistiky NÚV Jitka Nalevajková totiž podepsala se zástupci firmy Blažek smlouvu na dodání 57 500 kalhot a blůz letních vojenských stejnokrojů vzor 95 celkově za zmíněných 42 miliónů korun.

„Smlouvu jsme podepsali v úterý, zástupci firmy Blažek slíbili, že se budou snažit dodávat co nejdřív, protože je jim naše situace známá, ale dříve než na podzim to nebude,“ řekla Právu Nalevajková.

Celkově by vojáci měli letos dostat přes devadesát tisíc kalhot a blůz. První část zakázky na dodání 35 tisíc kalhot a blůz celoročního stejnokroje vyhrála firma Koutný. Ta nabídla, že maskáče dodá za 35 miliónů, první stejnokroje by měla začít dodávat v srpnu.

Sklady byly prázdné

Ministerstvo se s nákupem trápí již dlouho, minulý rok na podzim byla situace s oblékáním vojáků už kritická, většina vojáků marně chodila do výstrojních skladů. Hrozilo, že mundúry nebudou už ani pro nováčky a pro vojáky, kteří jedou do misí.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve středu Právu řekl, že si oddychl, když se dozvěděl, že uniformy budou.

„Jsem rád, že se konečně podařilo vyřešit tento několik let trvající problém, který vojáky hodně trápil. A dokonce se nám podařilo ho vyřešit levněji, než se čekalo,“ uvedl.

První tendr zastaven

S nákupem mundúrů obrana začala v roce 2010, první tendr ale raději sama stopla, protože v soutěži zůstala pouze firma Xena, která stejnokroje nabízela prý za nepřiměřenou cenu.

Ve druhém tendru, který obrana vypsala v říjnu 2011, vyhrály firmy Blažek a STV Group. Prostějovská firma Koutný, která do té doby uniformy dodávala, ale podala stížnost k antimonopolnímu úřadu s tím, že jako jediná splnila armádní normu na podobu potisku maskáčů. Úřad jí sice nedal za pravdu, ale zakázku zrušil kvůli tomu, že obrana firmě Koutný, když se snažila získat informace o normě týkající se potisku, podala dodatečné informace a ostatním podnikům ne.

Potisk maskování je u uniforem zásadní otázkou, protože technický popis zabírá desítky stran zadávací dokumentace. Maskování vyvinul výzkumný vojenský ústav podle barev, které se nejčastěji vyskytují v zeměpisném pásmu střední Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám