Hlavní obsah

Vymáhací dopisy s drahým číslem 900 rozesílají „šmejdi“. Skrývají se

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vymáhací dopisy seniorům se zřejmě smyšleným dluhem, na kterém je jako jediný kontakt uvedena draze zpoplatněná linka začínající na předčíslí 900, rozesílá firma patřící mezi známé „šmejdy“ z předváděcích akcí odírající důchodce. Už loni byly na firmu uvaleny exekuce.

Foto: Právo

Část podvodného vymáhacího dopisu

Článek

Endemos distribution s.r.o. figuruje na seznamu těchto firem, který zveřejnila Exekutorská komora (EK) již v říjnu 2013. Ve zprávě EK pod názvem „Šmejdi“ končí v exekucích, komora uvedla, že soudní exekutoři jdou po „šmejdech“.

Konkrétně k Endemos distribution loni Exekutorská komora upřesnila, že „společnost čelí šesti exekucím pro dluhy v souhrnné výši cca 87 tisíc korun bez příslušenství.“

Zajímavé je, že přesně v té době všichni dosavadní spoluvlastníci z této firmy, která má sídlo registrované v centru Prahy, vystoupili. Jak vyplývá z obchodního rejstříku jediným jednatelem a společníkem se stal Oldřich Cirkl (36) z Veltrus.

Desítky šokovaných lidí 

Vymáhacími dopisy, které teď rozesílá desítkám lidí, se už zabývá policie. Ukazuje se, že dotčených osob přibývá.

„V úterý můj 88letý otec obdržel podvodný dopis firmy Endemos distribution s.r.o., která se snaží podvést starší lidi tím, že rozesílá tyto dopisy obsahující smyšlený dluh 3566 Kč. Vyzývá v dopise o neprodlené řešení pohledávky tím, že obeslaný má ihned zavolat na telefonní číslo 900 850 555. Bohužel toto číslo je zpoplatněno částkou 85 Kč/min,“ napsal například Novinkám Rostislav Pěnčík.

Na internetových serverech zároveň přibývá varování lidí proti praktikám této společnosti.

„Nemám s tím nic společného” 

Firmu se nedaří nijak kontaktovat. Na internetu zároveň uvádí, že prodává LED žárovky a k tomu je uvedeno běžné číslo mobilu. Když ale na něj zavoláte, ozve se mladý muž, který automaticky rovnou volajícímu sděluje, ať se ihned obrátí na policii.

„Nemám s tím nic společného, to číslo je už léta moje, a oni ho možná dříve používali. Ty žárovky prodávali před lety a pak se pustili do předváděcích akcí. Nemám ale absolutně šanci dosáhnout toho, aby toto číslo ti podvodníci stáhli ze svého internetového profilu. Už rok a půl mi volají zoufalí důchodci a jejich děti, že je ten Endemos distribution podvedl. Dnes jste kvůli tomu vymáhacímu dopisu už asi 350. volající,“ řekl Novinkám muž, který zvedá standardní mobil uváděný na internetu jako kontakt na Endemos distribution.

Policie hledá podezřelého 

Policie k celé věci vydala prohlášení, že v rámci Zlínského kraje přijala desítky oznámení od znepokojených občanů.

"Týkají se dopisů, jejichž adresáti byli vyzváni k zaplacení dlužné částky 3566 korun. Zároveň byli prostřednictvím dopisu vyzváni, aby neprodleně kontaktovali zákaznickou linku 900 850 555. Ti, kteří tak učinili, museli dlouhé minuty čekat na údajné spojení s operátorem, což se jim stejně nepodařilo. Namísto toho přišli o značné částky, neboť byla linka zpoplatněna osmdesáti pěti korunami za minutu," shrnula policie.

Placená linka je už zablokovaná 

Telefonní linku kriminalisté ze zlínského oddělení hospodářské kriminality ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem ještě v úterý zablokovali, takže by poškozených již přibývat nemělo. Kriminalisté nyní zjišťují, kdo se na úkor poškozených lidí obohatil.

"Vše nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o podvod, nicméně v tuto chvíli je případ ve fázi prověřování," dodala policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám