Hlavní obsah

Příští nabídku Amazonu předloží Jihomoravský kraj, Hašek chce investici udržet v Brně

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)se nechce smířit s úterním rozhodnutím brněnského zastupitelstva, které odmítlo, aby internetový prodejce Amazon postavil v jihomoravské metropoli své logistické centrum. Odpovědnost na sebe vezme krajské zastupitelstvo a nabídne společnosti jiný pozemek, který náleží kraji, nikoli městu Brno.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

„Beru to jako záchrannou misi,“ uvedl Hašek. Uvažovaná investice je podle něj strategickou záležitostí pro celou republiku. Měla přinést zhruba 1500 pracovních míst.

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) proto ještě v úterý večer informoval, že Jihomoravský kraj připraví pro Amazon alternativní řešení. Společnosti chce nabídnout jinou lokalitu v Brně nebo nejbližším okolí, která ovšem spadá do majetku kraje, nikoli města. Proto o něm tentokrát bude rozhodovat krajské zastupitelstvo, nikoliv městské. Hašek je se domnívá, že zamýšlená investice se schválí.

Amazon stojí o Brno

Je přesvědčen, že krajští zastupitelé upřednostní potřeby lidí před „politikařením, které předvedlo zastupitelstvo města Brna“. Je připraven kvůli tomu svolávat jako hejtman i mimořádná zasedání zastupitelů.

Hašek ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek nechtěli blíže specifikovat případnou lokalitu, kterou Amazonu nabídnou. Mládek ale na základě jednání s americkou společností prohlásil, že Amazon má velký zájem o investice právě blízko Brna, v okolí velké dálniční křižovatky.

Hašek podle svých slov informoval agenturu Czech Invest, jejíž zástupci se mají v brzké době sejít se zástupci Jihomoravského kraje a bavit se o vzniklé situaci. „Jsem přesvědčen, že Amazon ještě má alternativu pro jižní Moravu a pro Brno,“ uzavřel Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám