Hlavní obsah

Za manipulaci armádních zakázek padly další tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další devět osob dostalo ve středu u českobudějovického soudu podmíněné tresty od dvou do tří let za manipulaci s armádními zakázkami. V kauze je obžalováno celkem 52 lidí, první tresty padly již v úterý. Podobně jako předchozí den byla i ve středu jedna osoba zproštěna obžaloby. Verdikty nejsou pravomocné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Udělené tresty se týkaly zmanipulovaných výběrových řízení na úpravu kuchyně v Hlučíně, rekonstrukce kanalizace a čistírny odpadních vod v Libavé, stavebních úprav sociálního zařízení v Bechyni a provozování ubytovny a střediska v Litoměřicích.

Obžalovaní se podle spisu například podíleli na tom, že zakázku vždy dostala předem vybraná firma. Šlo o zakázky většinou v hodnotách desítek miliónů korun.

Rozsudek si vyslechli jen čtyři, dalších šest se omluvilo. Kromě podmíněných trestů soud třem osobám zakázal na určitou dobu výkon funkce člena statutárního orgánu. Devět z nich navíc dostalo peněžité tresty v rozmezí od 50 000 do 250 000 korun.

Českobudějovický krajský soud začal případ řešit v září 2012. Na prvním líčení se v soudní síni sešlo všech 52 obžalovaných. Podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukci objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Škoda měla dosáhnout 330 miliónů. Krátce po zahájení jednání se však tehdy obhájci ohrazovali proti podmínkám soudu, podle nich soudní síň kapacitně nevyhovovala standardům. Předseda senátu Ondřej Vítů rozdělil proces na několik skupin, s nimiž soud vedl líčení odděleně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám