Hlavní obsah

Babiš by výpadek z příjmů nemocnic zalepil rezervami, Sobotka nesouhlasí

– Praha
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí s myšlenkou ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by vláda měla výpadek za příjem ze zdravotnických poplatků řešit pomocí rezerv ministerstva zdravotnictví. Podle předsedy vlády by to bylo jen krátkodobé řešení. Trvá proto na zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Zrušením zdravotnických poplatků mají podle odhadů přijít nemocnice ročně zhruba o dvě miliardy korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce tuto situaci řešit navýšením plateb za státní pojištěnce. Babiš v úterý ve Sněmovně uvedl, že by bylo možné výpadek záplatovat pomocí rezerv ministerstva zdravotnictví.

S tím ale nesouhlasí Sobotka, podle kterého je na prvním místě stabilizace zadlužených nemocnic. „Pro vládu je prioritní, abychom zajistili dostupnost kvalitní zdravotní péče. S tím se musí vyrovnat také ministr financí,“ uvedl premiér.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce je podle něj logický krok, neboť výpadek z příjmů z poplatků bude trvalý. „Pokud bychom použili pouze jednorázové rezervy v letošním roce, tak bychom zjistili, že příští rok už tam žádné jednorázové rezervy nejsou, a krize v systému financování zdravotní péče by se prohloubila,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám