Hlavní obsah

Křeček: Úřady musí pokuty za nehody ukládat správným způsobem

• Aktualizováno

Pokud řidič opustí místo lehké dopravní nehody, může být podle zákona o provozu na pozemních komunikacích obviněn z přestupku. Správní úřady však někdy při udělování pokuty použijí paragraf, který řeší velké dopravní nehody se závažnými následky, jako úmrtí, zranění či vysoká škoda. Upozornil na to zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček, zástupce ombudsmanky

Článek

Křečkova slova byla v úterý nejdříve interpretována ve smyslu, že ujetí od malé dopravní nehody není přestupkem. Agentura ČTK později s odvoláním na původní chybné údaje z kanceláře ombudsmana formulaci korigovala. Pokud úřad stanoví sankci chybným postupem, lze považovat jeho postup za rozhodnutí v rozporu se zákonem.

Kancelář ombudsmana řešila v uplynulých dnech případ muže, který si půjčil auto od svého otce. Vůz půjčil svému příteli a ve vozidle byl při následné nehodě jen jako spolujezdec.

Když jeho kamarád vyjížděl autem z parkoviště, narazil do jiného vozu, lehce jej poškodil a ujel. Krátce poté policie motoristu vypátrala. Pokutu nedostal řidič, ale spolujezdec. Ten byl za vozidlo zodpovědný, protože ho měl půjčené od otce.

Podle Křečka přitom nelze trestat spolujezdce při malé dopravní nehodě, a to navíc podle paragrafu zákona o provozu na pozemních komunikacích, který řeší velké dopravní nehody se závažnými následky. Přesně to se ale stalo v tomto případě.

Případ byl proto předán ministerstvu dopravy k přezkumnému řízení s upozorněním, že některé pokuty jsou ukládány nesprávným způsobem. Ministerstvo se s tímto názorem ztotožnilo a pokutu zrušilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám