Hlavní obsah

Zaorálek se musí omluvit Rittigovi za to, že ho spojil se zabaveným zlatem

– Praha • Aktualizováno

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se musí omluvit v osobním dopise lobbistovi Ivo Rittigovi za to, že ho spojil s nalezenými 150 milióny a zlatem. Rozhodl o tom v pondělí pražský městský soud. Rittig požadoval po Zaorálkovi 100 000 korun a omluvu v médiích. Zaorálek se ale nemusí omlouvat Rittigovi za označení „lupič“, ani platit požadované odškodné. Rozsudek není pravomocný.

Zaorálek se musí Rittigovi písemně omluvit za to, že ho spojil se zabaveným zlatemVideo: Novinky

 
Článek

Soudkyně Veronika Křesťanová svůj verdikt odůvodnila tím, že kontext výroků o lupičovi a o spojení se zlatem a milióny není propojený a zdůraznila Zaorálkovo právo na svobodu slova. Vzhledem k účasti médií není veřejná omluva třeba. Co se týče finanční náhrady škody, považuje soudkyně omluvu za dostačující a k zaplacení požadovaných 100 000 korun není tedy důvod. Rozsudek však není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek

Ve svém závěrečném návrhu Rittigův obhájce Vladislav Jirka poukázal na to, že se neprokázala spojitost mezi Rittigem a nalezeným zlatem, a že označení lupič je nepřípustné hodnocení. „Tato tvrzení jsou nedůvodná a jedná se o fabulaci,“ uvedl ve svém návrhu Jirka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Zaorálkův obhájce Petr Topinka Rittigovu žalobu označil za účelovou, měla prý sloužit k získání informací k obhajobě v následujícím trestním stíhání Ivo Rittiga.

„Účelem mého klienta nebylo urazit pana Rittiga, kterého nezná a neměl s ním nikdy nic společného,“ vysvětloval Topinka a dodal, že projev byl mířený proti vládě, které vyčítal, že nedodržuje zákony a podkopává důvěryhodnost svoji i poslanců tím, že se někteří její členové stýkají s lidmi nevalné pověsti.

„Obžaloba byla částečně úspěšná, forma omluvy je na soudu. Finanční kompenzace není podstatná,“ komentoval rozsudek Jirka.

Topinka označil rozhodnutí za Pyrrhovo vítězství, protože v rozsudku zůstala omluva ve formě dopisu a dodal, že Zaorálkovi spíše doporučí odvolání.

Zaorálek ve svém loňském projevu v Poslanecké sněmovně prohlásil:  „V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči!“ a Rittiga spojil se 150 milióny a desítkami kil zlata, které se našli detektivové z ÚOOZ při červnové masivní razii namířené proti aktivitám lidí, kteří jsou označováni za kmotry ODS. Toto spojení se však nepotvrdilo.

Reklama

Související články

Zlato ani peníze policie u Rittiga nenašla

Policisté nenašli zlato ani hotovost při loňské razii v objektech, spojovaných s Ivem Rittigem. Vyplývá to z policejních protokolů, které přečetla soudkyně...

Výběr článků

Načítám