Hlavní obsah

Vítr shazoval stromy a ničil střechy, rychlost měl přes 100 km/h

Aktualizováno

Silný vítr, který v neděli vál nad územím ČR, zkomplikoval především provoz na železnici. Kvůli popadaným stromům musela být v jednom úseku uzavřena trať mezi Plzní a Žatcem a také dvě menší regionální tratě. Vítr zaměstnával hasiče po celé ČR, lámal stromy a ničil střechy, místy přesahoval v nárazech 100 kilometrů v hodině.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kvůli větru byl zrušen závod družstev v letech na lyžích v Harrachově.

Článek

Nejvíce foukalo na Znojemsku, Třebíčsku a také v Ústeckém kraji. V nízkých polohách byl podle meteorologů naměřen nejvyšší náraz větru o síle 108 km/h v Kuchařovicích na Znojemsku.

Na horách to ale bylo mnohem více. Na Sněžce vál vítr v nárazech dokonce až 148 km/h a na Fichtelbergu na hřebenech Krušných hor rychlostí 126 kilometrů v hodině.

Silný vítr zaznamenala i stanice Kočkov v Ústí nad Labem. „Tato stanice je na kopci a výrazně exponovaná vůči severozápadnímu větru. V ostatních částech města byly nárazy větru podstatně slabší,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: ČTK

Vítr v Harrachově

Vítr by měl v průběhu večera slábnout. Varování meteorologů platí do osmé hodiny večer.

Vlaky stojí

Vítr komplikuje i provoz na železnici. Zavřený úsek Žihle - Blatno je na trati mezi Plzní a Žatcem a výluka se tam týká i rychlíků. Jeden z nich najel do popadaných větví. V úseku je zavedena náhradní autobusové doprava.

Autobusy odpoledne jezdily i na trasách Česká Kamenice - Mlýny a Osek - Louka u Litvínova, kde vlakům taktéž znemožnily provoz popadané stromy.

V Harrachově v Krkonoších byl kvůli větru zrušen závod družstev na mistrovství světa v letech na lyžích.

Vítr foukal už v sobotu, v neděli ráno ale výrazně zesílil. „Na hřebenech Krušných hor, zejména v okolí Božího daru, ale třeba i na Špičáku nad Kraslicemi dosahovala v neděli síla větru 60 až 80 km/h, v nárazech se to pohybovalo mezi 90 až 100 km/h,“ uvedl meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

Centrální Krušnohoří včetně Božího daru a Rýžovny bylo kvůli tomu zhruba pět hodin bez elektřiny.

V Ústí nad Labem spadl billboard na osobní auto
mluvčí hasičů Ústeckého kraje

„Přerušené to bylo někde nad Jáchymovem a na ústeckou síť nás přehodili kolem jedenácté dopoledne,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Kvůli větru po městě létaly nezajištěné popelnice i reklamní poutače.

Polámané stromy, poškozené střechy

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli během víkendu kvůli silnému větru ke zhruba dvaceti případům. „V Kundratické ulici v Chomutově vítr uvolnil plechovou střechu, v Kadaňské ulici plechovou tabuli, v Nádražní ulici uvolnil reklamní tabuli,“ popisoval ústecký krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan. „V Ústí nad Labem spadl billboard na osobní auto u prodejny OBI,“ dodal Marvan.

Silný vítr trápí i Vysočinu, kde hasiči vyjížděli k 50 případům. „Vítr v Třebíči poškodil střechy, v obci Těmice na Pelhřimovsku zase spadl strom na dráty telefonního vedení. Kvůli poškození elektrického vedení je nesjízdná silnice Litohoř - Jackov na Třebíčsku, sdělili mluvčí hasičů a policie.

Několik desítek případů řešili hasiči i v Jihomoravském kraji. „Zasahovali jsme u utržených střech, zlomených elektrických sloupů a popadaných stromů,” řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám