Hlavní obsah

Hasiče zaměstnává vítr, přes den má navíc zesilovat

Hasiči zejména v severních a východních částech republiky mají plné ruce práce s odstraňováním následků silného větru. Nejčastěji vyjíždějí k popadaným stromům a poškozeným střechám. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překračovala rychlost větru v nárazech i 100 kilometrů v hodině. V průběhu neděle má navíc ještě zesilovat.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"V noci se situace uklidnila, od rána to však zase začalo. První výjezd jsme měli v 06:18, od té doby jsme zaznamenali již šest událostí," uvedla kolem mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči vyráželi kvůli popadaným stromům do Šumvaldu na Olomoucku, Malého Hradiska či do Ptení a Hluchova na Prostějovsku. Do Litovle vyrazili pomoci odstranit uvolněný plech na střeše administrativní budovy.

Problémy na železnici

Spadlý strom přerušil v neděli ráno na dvě hodiny provoz na železniční trati mezi Jedlovou na Děčínsku a Svorem na Českolipsku. Tam však k podobným výlukám dochází při každém silnějším větru.

Ráno byl provoz přerušen rovněž na trati mezi Hlubokou nad Vltavou a Zámostím v jižních Čechách na trati z Prahy do Českých Budějovic.

Na Vysočině měli hasiči nejvíce práce s popadanými stromy na Žďársku. Padaly také na Třebíčsku kolem Jaroměřic, méně už na Jihlavsku a Pelhřimovsku, sdělil operační důstojník krajských hasičů Tomáš Pešl.

Vítr se uklidní až večer

Podle měření z meteorologických stanic se rychlost větru pohybuje v nárazech nejčastěji mezi 54 až 65 kilometry za hodinu. Ve vyšších polohách jde o rychlost kolem 90 kilometrů v hodině.

„Na Milešovce a na Šeráku byl v sedm hodin ráno zaznamenán náraz větru 101 kilometrů,” uvedli meteorologové.

„Vítr bude během dne ještě zesilovat na 54 až 72 kilometrů za hodinu, na hřebenech severních hor kolem 108 kilometrů za hodinu. Poryvy by měly slábnout večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám