Hlavní obsah

Okamurovi stačí devět členů k ovládání Úsvitu

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Za čtyři roky se členové Úsvitu podělí o 122 miliónů korun státního příspěvku. Zatímco zaběhlé sněmovní strany se všemožnými způsoby snaží zarazit úbytek členů, sněmovní nováčci řeší pravý opak a náporu nové krve se zuby nehty brání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference poslaneckého klubu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Článek

Až k absurdnosti to přivedl Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který čtyři a půl měsíce po volbách mezi svých devět členů stále nepustil ani duši navíc.

Úsvit si na členských příspěvcích přijde jen na pár korun, ale za volby dostalo hnutí 34 miliónů a na příspěvcích za poslance dostane každý rok 22 miliónů. Za čtyři roky si tak strana s devíti členy přijde na 122 miliónů.

Snaží chránit před kariéristy

Příliš ochoty přijímat nové lidi nejeví ani ANO Andreje Babiše, jemuž na dveře buší šest tisíc zájemců. Okamurovci a babišovci tvrdí, že se snaží chránit před kariéristy, černými dušemi a kmotry. Jejich důvody jsou ale rozdílné. Babišovci tvrdí, že nechtějí pustit do svých řad politické podnikatele, kteří by mohli zkazit reputaci ANO jako protikorupčního hnutí. Šest tisíc jich však asi nebude. Noví by mohli šéfa sesadit Okamurovy obavy jsou prosté: nechce ve straně ztratit moc. Lídr Úsvitu si je vědom, že i malý počet nových členů by mohl získat vliv a změnit vedení strany i její politiku k nepoznání.

„Do Úsvitu jsem vložil svou práci, své jméno a slíbili jsme voličům prvky přímé demokracie. Ale aby stranu někdo rozvracel a od těchto principů ustupoval, tak to opravdu ne, to nás radši bude devět,“ řekl Právu. Okamura uvedl, že strana teď hledá způsob, jak přijímat nové členy. Podle něj se do Úsvitu hlásí řada bývalých členů pražské ODS. „Už čtyři měsíce se snažíme najít model, jak zamezit, aby se mezi nás dostávaly černé duše, velrybáři, kariéristé či odpadlíci a rozvraceči z jiných stran, hlavně nyní z ODS. Je to šílená situace, protože máme velké množství slušných příznivců, které bychom rádi začlenili, ale stanovy mohou být jen jedny,“ dodal.

Ve stanovách Úsvitu se píše, že orgány hnutí, kam patří i předseda, může odvolat stranická konference hlasy 75 procent členů. Pokud by tedy do Úsvitu např. vstoupilo 27 lidí, kteří by byli neloajální vůči vedení, tak by měli sílu na to Okamuru odvolat. Okamura tvrdí, že se nezavděčí nikomu: „Buď vás budou kritizovat za to, že nemáte členy, anebo za to, že máte ve straně kmotry.“ Terčem mediální kritiky se přitom v minulosti stala někdejší vládní strana LIDEM, která měla dvě stě členů.

ANO přiteče 293 miliónů

Členské příspěvky jsou pro ANO z hlediska příjmů také zanedbatelné. Dítě miliardáře Andreje Babiše, který hnutí vydupal za své milióny, dostane od svých lidí na příspěvcích zhruba 200 tisíc, na své si ale přijdou miliónovými sponzory i státními příspěvky − za volby dostalo ANO 93 miliónů a za poslance bude dostávat každý rok 50 miliónů. Celkem od státu hnutí dostane 293 miliónů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš a Věra Jourová na tiskové konferenci ANO

Babišovci nyní mají 1266 členů, po volbách to byla tisícovka. Hnutí po zájemcích o členství požaduje doložení vysokoškolských diplomů či potvrzení, že státu nedluží nic na daních. Uchazeč má ještě mít doporučení od dvou členů a musí také počkat půl roku, než se stane členem strany.

„Lidi si filtrujeme“

„Jde to pomalu, snažíme se nejen dokumentací, ale i osobními rozhovory sondovat, jaké mají názory a proč chtějí k nám vstoupit. Snažíme se filtrovat lidi tak, abychom mezi sebe nepustili škůdce jako politické kariéristy, politické podnikatele nebo lidi s extrémními názory. Zajímá nás také, když někdo prošel několik partají nebo z nějaké čerstvě odešel a teď se hlásí k nám,“ řekla Právu místopředsedkyně Věra Jourová.

ČSSD hledá nové tváře

Vládní ČSSD zaznamenala po volbách mírný růst − zatímco v září měla 22 983 lidí, na konci roku to už bylo 23 202 členů. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již dříve Právu řekl, že strana potřebuje novou krev. „Hledáme nové lidi, budeme se víc snažit získat pro spolupráci lidi z akademického prostředí či nestraníky, příležitostí budou podzimní senátní a komunální volby. Myslím, že to přirozeně povede k tomu, aby se soc. dem. více otevřela,“ řekl. Ostatně dnes na konferenci, která se má zabývat reformou ČSSD, chce soc. dem. hledat způsoby, jak oslovit mladou generaci a udržet si přízeň střední třídy.

O ostatní sněmovní strany zájem spíše klesá. Počty členů TOP 09 do roku 2011 stoupaly, tehdy měla 4487 členů. Od té doby ze strany lidé odcházejí, ke konci února jich bylo 3800. Předseda Karel Schwarzenberg v tom vidí odliv těch, které odradil neúspěch ve volbách.

TOP 09 si vybírá pečlivě

„Po počáteční euforii se k nám lidi hrnuli, ale jak jsme neuspěli ve volbách, tak začali odcházet. To je přirozené,“ řekl Právu. Líto mu to není. „Možná je lepší, že odešli, zřejmě by stejně pro stranu nebyli prospěšní,“ dodal. Starostové a nezávislí podle svého šéfa Petra Gazdíka si na nedostatek zájemců nemohou stěžovat, ale pro výběr členů mají jemné síto. Žadatel se nejdříve stane registrovaným příznivcem a členem se může stát až po dvou letech, navíc musí být starostou, místostarostou nebo radním. „Nejsme VIP klub, ale pečlivě si vybíráme,“ řekl Právu Gazdík. Registrovaných příznivců má hnutí 1150 a členů dvě stovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám