Hlavní obsah

Vláda pošle na Ukrajinu dalších 50 miliónů, schválila si i legislativní plán

Aktualizováno

Koaliční kabinet ČSSD, ANO a lidovců na svém středečním zasedání rozhodl, že pošle dalších 50 miliónů korun na pomoc Ukrajině. Finance mají primárně směřovat na obnovu zdravotnických, sociálních a vzdělávacích zařízení. Po jednání vlády to uvedl ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání kabinetu

Článek

"Co se týče peněz na pomoc Ukrajině, tak ty se najdou částečně v rozpočtu ministerstva zahraničí a částečně bude jeho rozpočet posílen z rozpočtové rezervy, kterou vláda má k dispozici," uvedl Dienstbier.

"Ty peníze by měly být uvolňovány postupně na konkrétní projekty, které by byly vybírány na základě výběrových řízení, případně by byly poskytovány jako peněžní dary," řekl také ministr s tím, že vláda bude preferovat přidělování peněz českým organizacím, které budou působit na Ukrajině. Již v předchozích týdnech ČR do země poslala 18 miliónů na zdravotnický program Medevac.

Jízdní řád zákonů

Kabinet rovněž schválil legislativní plán, který stanovuje, v jakém časovém horizontu by měly být předkládány návrhy zákonů.

Vláda chce letos předložit mimo jiné návrh na rozšíření pravomocí ombudsmanky, návrh zákona o liniových stavbách, který má zrychlit přípravu a výstavbu dopravní infrastruktury, či nový zákon o zadávání veřejných zakázek a normu o státním zastupitelství.

Dienstbier pak chystá například návrh ústavního zákona o obecném referendu. Vláda počítá rovněž s úpravou životního minima a každoročním zvyšováním minimální mzdy. Ministr školství hodlá předložit dlouho připravovanou novelu zákona o vysokých školách. Podle plánu by od roku 2017 mohlo v Česku začít fungovat sociální bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám