Hlavní obsah

Praha objevila po sedmi letech vlastní fond, leží na něm 10 miliónů

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Strážník, který spěchal k zákroku a zabil se při nehodě. Hasič, který poté, co zachránil desítky životů, onemocněl a zemřel. Přesně pro ně, jejich příbuzné a oběti brutálních útoků byl určen Nadační fond bezpečná Praha. Jenomže z 10 miliónů nedostal nikdo ani korunu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Magistrát hl. m. Prahy v roce 2007 za vlády primátora Pavla Béma (ODS) založil fond na pomoc obětem násilné trestné činnosti spáchané na území Prahy, jejich příbuzným a pozůstalým. Také na pomoc příslušníkům policie, hasičů, záchranářů a strážníků, kteří při výkonu služby utrpěli vážné zranění, nebo jejich rodinám, pokud při výkonu služby zemřeli.

Jenomže žádné peníze nedostala ani partnerka a dítě, které po sobě zanechal strážník Robert Šebesta, jenž v březnu roku 2009 zahynul při dopravní nehodě, když spěchal k zákroku.

Fond také nijak nepřispěl na léčbu nebo nepomohl rodině Jakuba Halíka, hasiče z pražských Holešovic, jehož zdraví zničil nádor a on dokázal po náročné operaci žít téměř dvě stě dní bez srdce, jen s podporou dvou čerpadel, než podlehl infekci v říjnu roku 2012. [celá zpráva]

Žádnou finanční pomoc nedostal ani jiný policista či záchranář, nebo snad oběť násilí z  řad běžných Pražanů. Desetimiliónový fond zůstal netknutý. Až do nynějška, kdy se magistrát rozhodl fond spojit s jinou nadací.

Sloučit fond s fungujícím

„Rada hl. m. Prahy svým usnesením v prosinci 2013 požádala správní radu fondu o fúzi s Nadací Adra jako s jednou z možných nástupnických nadací. Dále primátor obdržel dopis z Nadace policistů a hasičů, který nabízí fúzovat právě s ní,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu hl. m. Prahy Jakub Stadler.

Právě druhá zmiňovaná nadace je tou, na kterou se obracejí příslušníci záchranných a policejních složek, když dojde v jejich řadách k tragédii.

„Máme Nadaci policistů a hasičů, do které přispíváme. Každý dle svého rozhodnutí posílá pravidelně libovolnou částku ze svého platu. Pokud dojde k nějakému neštěstí, většinou si sbory ještě navíc pořádají vlastní sbírky, z nichž přispívají kolegům nebo příbuzným, kteří po nich zůstali,“ vysvětlila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Nadační fond bezpečná Praha (NFBP) je řízen správní radou, která však prakticky nikdy nekonala. V jejím čele nahradil Béma jeho nástupce exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), ale u něj také zůstalo.

Na existenci fondu ho upozornila až žádost současného vedení Prahy, aby rezignoval a NFBP se mohl včlenit do organizace, která pomoc těmto postiženým lidem dokáže dotáhnout do zdárného konce. Útěchou zůstává, že ani devítičlenná správní rada ani tři členové dozorčí rady za svou nečinnost nepobírali žádné finanční odměny.

Po sedmi letech, kdy fond doslova ležel ladem, je nyní v dohledu změna. Kdy přesně nastane a kam deset miliónů poputuje, však jasné není. „Co se týká fúze, rozhodnutí je v rukou správní rady, věříme, že vše proběhne rychle, aby mohly finanční prostředky zmražené v nadaci pomáhat tam, kde to bude potřeba,“ dodal Stadler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám