Hlavní obsah

Armáda je bez peněz a brzy se zadrhne, varoval náčelník Pavel

– Praha

Náčelník generálního štábu Petr Pavel na středeční konferenci k 15. výročí vstupu ČR do NATO upozornil, že armáda se potýká s kritickým nedostatkem financí a při dalším snižování rozpočtu dojde k omezení jejího vševojskového charakteru. Některých schopností by se v takovém případě musela vzdát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Petr Pavel

Článek

"Já chci s veškerou zodpovědností říct, že armáda je dnes pod hranicí udržitelnosti. Pokud s tím velice rychle něco neudělá, některé její schopnosti budou degradovat do té míry, že prostě zaniknou," řekl Pavel.

"Blížíme se k době, že se armáda v budování svých schopností nebo vůbec zabezpečení svých činností zadrhne," zdůraznil.

Ministerstvo obrany se v posledních letech vyrovnávalo s vládními rozpočtovými škrty. Úřad by měl letos hospodařit s výdaji ve výši téměř 43 miliardy korun. Armáda by přitom podle některých svých představitelů měla mít rozpočet zhruba o 12 miliard vyšší.

Američané mají priority jinde

Podle Pavla se se škrty obranných výdajů vyrovnává velká část aliančních partnerů.

"Tak jako jsme dlouho nedávali pozornost signálům, které se týkají dnešní situace na východě od našich hranic, tak jsme stejně nevěnovali pozornost signálům, které vysílali Američané k nám," uvedl Pavel. USA v současnosti omezují svou vojenskou přítomnost v Evropě a zaměřují pozornost na pacifickou oblast. Evropské země tak budou muset převzít zodpovědnost za svoji obranu do vlastních rukou, uvedl Pavel.

Problém postupného zvyšování obranných výdajů by se tak podle něj měl stát celospolečenským tématem, o němž budou živě diskutovat především politici. Jako příměr použil opakované povodně v ČR, díky nimž si lidé uvědomili důležitost pojištění. V otázce obrany si důležitost zatím ještě neuvědomili, dodal Pavel.

Reklama

Výběr článků

Načítám