Hlavní obsah

Výdaje na obranu klesají a bitevníky nám hnijí v hangárech, shrnul Zeman 15 let v NATO

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve středu na konferenci u příležitosti 15. výročí vstupu ČR do NATO zopakoval potřebu vzniku společné evropské armády, což považuje za důležité zejména v souvislosti s nynějším konfliktem na Ukrajině. Pozastavil se nad klesajícími výdaji Česka na obranu, navíc se podle něj penězi plýtvá. Prezident však ocenil účast vojáků v zahraničních misích.

Projev prezidenta Miloše Zemana z mezinárodní konference k 15. výročí vstupu ČR do NATOVideo: Novinky

 
Článek

Zeman připomněl, že do roku 2003 dávala Česká republika na obranné výdaje zhruba dvě procenta HDP. Nyní jsou tyto výdaje na úrovni jednoho procenta, což označil za varovné. Doplnil, že v řadě případů došlo ke zbytečnému plýtvání.

Zmínil „60 bitevníků L-159, které nám hnijí v hangárech“ i „neúspěšnou repasi tanku T-72“.

Prezident naopak vyzdvihl zapojení českých vojáků do zahraničních misí. „Nemáme se zač stydět,” řekl s poukazem na mise KFOR v bývalé Jugoslávii, Afghánistánu, Mali či na Sinajském poloostrově.

V roce 2015 by mělo podle Zemana 150 českých vojáků působit na Golanských výšinách v rámci mise OSN. O jejich nasazení mluvil prezident poprvé loni při setkání s velvyslanci.

Vznik evropské armády by se měl urychlit

O vytvoření společné evropské armády, která by byla „druhým pilířem NATO“, hovořil Zeman před časem i v Evropském parlamentu. Optimisté jsou přesvědčeni, že armáda EU by mohla vzniknout v časovém horizontu 10 až 15 let. V souvislosti s událostmi na Ukrajině by mělo dojít „k urychlení procesu“.

Ukrajinu s ohledem na vyostřenou situaci na Krymu označil prezident za další bezpečnostní hrozbu a vyslovil se pro federalizaci země.

Reklama

Výběr článků

Načítám