Hlavní obsah

Počty požárů kvůli suchu strmě rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suché počasí s minimem srážek způsobuje v posledních dnech nárůst počtu požárů až na několikanásobek proti dlouhodobému průměru, upozornila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. V úterý hasiči zaznamenali 132 výjezdů a v 89 případech šlo o požár lesního porostu a trávy. Dlouhodobé statistiky přitom v průměru udávají 51 požárů denně. Dva velké požáry posledních dnů mají na svědomí vojáci, kteří si při střelbách zapálili výcvikové prostory.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Největší úterní požár vypukl odpoledne při ostrých střelbách ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku. Hořela tráva a křoviny. Vzhledem k velkému suchu se oheň rychle rozšířil, večerní odhady mluvily o ploše až 300 hektarů. Hasiči museli použít i vrtulník s vakem na vodu.

Požár vypukl také v prostoru vojenské střelnice v Jihočeském kraji na Táborsku. Jeho příčinou byla střelba světelnými náboji. Oheň se rozšířil na plochu zhruba 25 hektarů, hořela tráva a přilehlé pole.

Srážky jsou podprůměrné od listopadu

Hasiči důrazně varují, že právě současné suché počasí zvyšuje riziko vzniku požárů zejména v přírodním prostředí, jako jsou lesy nebo louky a pole. "Nejčastěji hoří přírodní porost, ale také popelnice nebo kontejnery," uvedla Zaoralová. Od soboty zaznamenali hasiči celkem 237 požárů lesního porostu a trávy.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu byl posledním srážkově průměrným měsícem loňský říjen. Od listopadu se každý měsíc srážkový deficit zvyšuje a na začátku března představoval v průměru téměř 80 milimetrů. To je zhruba dvojnásobek úhrnu srážek, které v ČR obvykle v březnu spadnou.

"Jinými slovy, kdyby v ČR v březnu napršel (nebo nasněžil) trojnásobek jeho srážkového normálu (tj. spadlo kolem 120 milimetrů srážek), byl by na konci měsíce vyrovnán deficit od začátku listopadu," uvedli meteorologové.

Hasiči upozorňují, že v lesích je celoročně zakázáno kouřit. Při suchém počasí je lepší v lese, jinde v přírodě nebo na volném prostranství vůbec nerozdělávat oheň. Lidé by také měli dodržovat zákaz vypalování trávy a porostů. Za tento přestupek lze uložit pokutu až 25 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám