Hlavní obsah

Zeman pozval na Hrad přispěvatele do jeho fondu. Jeden posílá dvě koruny denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na speciálním prezidentském účtu se dosud sešlo zhruba 1,2 miliónu korun určených pro splácení státního dluhu. Zadlužení ČR přitom na konci loňského roku činilo skoro 1,7 biliónu. Prezident Zeman se v úterý na Pražském hradě sešel s deseti přispěvateli fondu. Mezi nimi byl i Pavel Drs, který na účet posílal nejprve korunu denně. Nyní posílá zhruba dvě koruny každý den.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se na Pražském hradě setkal s přispěvateli svého fondu na splácení státního dluhu.

Článek

Zeman po setkání řekl, že vyslechl řadu zajímavých osobních příběhů od jednotlivých dárců. "Zvláště pak upozorňuji na člověka, který dává na tento fond korunu denně, protože já to oceňuji jako dobrou recesi," řekl Zeman.

"Můj motiv nebyl recese, nebo to, že bych snad chtěl fond vydírat na poplatcích, ale je to moje přesvědčení, že zadlužování státu je opravdu špatná věc. Protože ten, kdo je zadlužený, je nesvobodný, dá se velmi jednoduše manipulovat a velmi jednoduše vydírat," řekl Drs.

U banky se prý dopředu informoval, jestli zasíláním pouze korunové částky ve skutečnosti neubere fondu peníze, které ústav strhne za bankovní poplatky. "Pro jistotu jsme si zařídili, že čtyřkorunový poplatek za příjem na účtu nám PPF banka nebude účtovat, takže zisk tohoto fondu je opravdu čistá koruna denně," uvedl Zeman.

Prezident dává 60 tisíc, třetinu platu

Více než miliónová částka na účtu je součtem všech příspěvků, včetně těch, které dává samotný Zeman. Prezident se rozhodl každý měsíc přispět částkou 60 000 korun, tedy třetinou svého platu.

"Už bylo řečeno, a to bude brzy realizováno, že po překročení jednoho miliónu korun budou zakoupeny státní dluhopisy, ale nikoli za tím účelem, aby na nich fond vydělával. My budeme řešit to, jak ty dluhopisy vypořádat tak, abychom vlastně pomohli státu se splacením státního dluhu," řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle něj Hrad uvažuje například o tom, že by dluhopisy po nákupu vrátil zpět ministerstvu financí. "Ale nechci předbíhat, to bude řešit správní rada nadačního fondu," řekl Ovčáček.

Zeman chce prý zřízením fondu motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám