Hlavní obsah

Hudeček: V pražské politice za týden nevěříte ani bratrovi

Právo, trj

Primátorský post obvykle předurčuje svého nositele k tomu, aby byl volebním lídrem. Zda to tak bude v případě pražské TOP 09 a Tomáše Hudečka, se ukáže až v pondělí. Z jeho kolegů na radnici se stali soupeři. A tak při vší té týmové práci, není jasné, kdo komu může věřit. Hudeček, který z celé nedávno vládní TOP 09 má dnes nejvyšší výkonnou funkci, si ale nedokáže představit, že by jeho strana nyní přepřahala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

Jakým způsobem vybere TOP 09 kandidáta na primátora?

Bude vybrán v pondělí, a to společnou vůlí republikové a pražské TOP 09.

Co říkáte tomu, že se objevují soupeři z řad vašich kolegů na radnici? Zájem o váš post má náměstek Jiří Vávra, patrně také náměstek Jiří Nouza.

Myslím, že je pro politickou stranu zdravé mít soutěž kandidátů. Jsme demokratickou stranou.

Nechápete to tak trochu jako výraz neloajality, necpou se tak trochu na obsazenou židli?

Osobně chci pro TOP 09 obhájit výkonný post, strana TOP 09 na krajské či republikové úrovni má. Jsem přesvědčen, že  TOP 09 je v Praze první skutečně protikorupční stranou. Pod mým vedením šetříme Praze peníze. Započal jsem práci, v které chci pokračovat. Volná soutěž kandidátů je legitimní a já jí vítám.

Vyhrát může jenom jeden. Co by se dělo, kdybyste neuspěl?

Vždycky jsem upřednostňoval dohodu. Myslím si, že je správné post obhajovat, v rozdělané práci se zkrátka má pokračovat. Nedokážu si představit, že bychom teď přepřahali. Práce na radnici je kolektivní a týmová. Myslím si, že tým klape dobře.

Vávra spolustraníkům napsal, že pokud on prohraje, doufá, že se nic nezmění a že budete dále pokračovat. Bylo by to vůbec možné, a to i v obráceném gardu?

Jeho dopis považuji za férový kandidátský dopis.

V jakém stavu je vlastně pražská TOP 09 po tři čtvrtě roku samostatné vlády na magistrátu?

Poznal jsem během té doby, že obzvláště pražská politika je činnost, při níž během týdne přestanete věřit vlastnímu bratrovi. Z tohoto pohledu považuji současný stav TOP 09 za více než dobrý.

Kolegům tedy věříte?

Kdybych jim nevěřil, vůbec bych radu vést nemohl. Jsem přesvědčen, že přes veškeré obtíže s odstraňováním starých závazků a s kriminalizací politických rozhodnutí, si myslím, že si počínáme velmi dobře. Když je u manažera 70, 80% rozhodnutí dobrých, je to vynikající číslo.

Může mít na výběr primátorského kandidáta vliv některá z policejních kauz, například opencard a hrozba obžaloby?

Myslím si, že veřejnost, laická i odborná, poznává, že politické rozhodování je mezi menším a větším zlem. Budu jednat s ministryní Věrou Jourovou (ANO) o tom, že se v tom musí zjednat legislativní náprava na úrovni vlády. Jsem přesvědčen, že náš postup ve všech kauzách je správný, odstraňujeme nevýhodné staré závazky. Podle mého názoru měly být stíhány ty, jejichž zadání v minulé éře primátora Pavla Béma byla proti zdravému rozumu, který hájíme. Tuto vinu nám nikdo klást nemůže.

V roce 2010 vedl kandidátku TOP 09 Zdeněk Tůma, primátorem být nechtěl. Je opravdu možné, abyste se opět vydali takovým směrem?

Po zvážení všech možností jsem se rozhodl nabídnout svou kandidaturu.

Hledal jste někoho, koho byste doporučil na svůj post?

Zvažoval jsem všechny možné varianty. Hledal jsem kandidáty nejen na posty do městské rady, ale i do městských částí. Jedná se o specifický nábor lidí. Dospěl jsem k přesvědčení, že bychom měli pokračovat v rozdělané práci.

Nemyslíte, že vám uškodil tunel Blanka a zpochybnění smluv s Metrostavem?

My se nemůžeme rozhodovat podle mediální líbivosti. Jsme první, kdo problémy tunelu Blanka skutečně řeší. Již za primátora Béma se vědělo, že vícepráce překročily 20 % a že se tím stavba ocitla mimo zákon. Kdyby se problém řešil již tehdy, nebyli bychom dnes tam, kde jsme. Myslím, že jsme zvolili správnou cestu a že nám to v budoucnu spíše pomůže. I u ostatních velkých problémů Prahy jsme během posledních sedmi měsíců zahájili cestu k  nápravě.

Otevřete vůbec Blanku před volbami?

Termín je kvůli arbitrážnímu soudu v současné době těžké stanovit. Jakmile budeme znát jeho rozhodnutí, bude možné termín velmi brzy stanovit. Jestli to bude v tomto volebním období, nebo do konce roku, uvidíme v dohledné době. Pro mě je prioritou otevřít Blanku co nejdříve a v souladu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Arbitráž o Blanku by mohla skončit na apríla

Rozhodčí řízení mezi Prahou a Metrostavem o tunelu Blanka bude pokračovat 1. dubna tedy na apríla. Nelze vyloučit, že to bude rozhodující jednání. V pondělí...

Výběr článků

Načítám