Hlavní obsah

Zákon o registru smluv je dobrý, a proto ve Sněmovně narazí, obává se poslanec Farský

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanec Jan Farský (STAN), se obává, že by zákon o registru smluv mohl doplatit na svou přehlednost a účinnost. Normu, která ukládá úřadům zveřejňovat veškeré smlouvy na internetu, by právě proto někteří zákonodárci nemuseli chtít schválit.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Poslanec Jan Farský

Článek

Farský pořádal v úterý ve Sněmovně seminář k navrhovanému zákonu o registru smluv.

„Tak jako už víckrát v minulosti jsme na něm slyšeli mnoho důvodů, které politici spřádají proto, aby nemuseli zveřejňovat informace, které dluží svým občanům,“ naznačil poté poslanec na tiskové konferenci.

„Je to ustanovení, které říká, že každá smlouva, která má být účinná, musí být nejdříve zveřejněná. To znamená kontrolovatelná, a to ze všech stran, které to zajímá,“ uvedl poslanec.

Státním firmám by odkryl karty

Pochválil, že je zákon přehledný a jednoznačně účinný. Právě proto ale podle něj může být problém protlačit jej legislativním procesem.

„Například státem ovládaným firmám se nemusí líbit, že by zákon odkryl jejich karty. Proto říkám, tak jak je jednoduchý, tak jak je přehledný, tak je také účinný a efektivní a myslím si, že bude muset být trochu zpomalen a zkomplikován na to, aby mohl být ve Sněmovně schválen,“ poznamenal Farský.

Odmítl připomínku komunálních politiků, že norma zvýší administrativní zátěž, a značně zkomplikuje život zejména menším obcím. „Registr smluv nezvýší administrativní zátěž. Vložení standardní smlouvy do systému trvá tři minuty, ty složitější se vkládají maximálně 10 minut,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Starostové ODS protestují proti registru smluv

Opoziční ODS, zejména jejím komunálním politikům, vadí některé zákony, které Sněmovna projednávala na mimořádné schůzi. Jedná se především o registr smluv...

Výběr článků

Načítám