Hlavní obsah

Děti mají mít právo na místo ve školce, Dienstbier to chce uzákonit

Úřad ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) v úterý představil priority, na něž se hodlá ve své práci zaměřit. Ministr chce uzákonit právo na sociální bydlení, místo pro děti v předškolních zařízeních či větší práva pro úřad ombudsmana.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Sociální bydlení v Česku chybí, zákon o něm by měl podle navrhovaného legislativního plánu vlády platit od konce roku 2016. Ještě letos do konce června se ministryně práce chystá předložit novelu, která upraví doplatky na bydlení a pravidla pro jejich přidělení v ubytovnách.

Podle Dienstbiera by se tak měl například platit na jednu místnost jen jeden doplatek.

Místo ve školce garantované zákonem

Jisté místo v předškolních zařízeních by podle něj měly mít děti od dvou let. "Taková úprava v některých zemích platí. Je to velmi důležité z pohledu politiky rovných příležitostí, aby oba rodiče mohli pokračovat v profesní kariéře a nemuseli ji obětovat tomu, že rodina chce mít děti," uvedl Dienstbier.

V současnosti se školky potýkají s přeplněností kvůli tomu, že do předškolních zařízení nastupují potomci silných ročníků narozených v 70. a 80. letech. Některá předškolní zařízení proto musí děti odmítat.

Brzy by měla být na stole také novela, podle které by posílila pravomoci ombudsmanky. I ona by se mohla na Ústavní soud obracet s návrhem na zrušení sporných zákonů či jejich částí.

Dienstbier chce rovněž řešit problémy sociálně vyloučených lokalit či rovný přístup ke vzdělání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám