Hlavní obsah

Silného vůdce nechceme, tvrdí Češi v průzkumu

Novinky, jas

Češi si nepřejí návrat komunistického způsobu vlády ani omezení moci parlamentu a jeho nahrazení silným vůdcem, který by o všem rozhodoval. Už vůbec lidé nechtějí vládu armády. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Názory na nedemokratické alternativy politického systému

Článek

Návrat ke komunistickému modelu vlády i nahrazení parlamentu silným vůdcem by si přálo 18 procent lidí. Armádě by odevzdala moc tři procenta občanů.

„V porovnání s předchozími průzkumy je vidět drobný posun ve prospěch souhlasu s návratem ke komunistickému způsobu vlády (o šest procentních bodů proti roku 2004) a souhlasu s nastolením autoritářského režimu silného vůdce bez parlamentu a voleb (o čtyři procentní body proti roku 2009 i 2004),” uvedla agentura.

Komunistické pořádky by si přálo vrátit 74 procent stoupenců KSČM. Komunističtí sympatizanti jsou i výrazně častěji pro to, že by bylo nejlepší zbavit se parlamentu a nahradit ho silným vůdcem. Preferuje to 37 procent z nich.  Autokratického vůdce by uvítalo i 18 procent příznivců lidovců a 17 procent stoupenců ODS a ČSSD.

„Obnovení komunistického režimu považuje za velmi pravděpodobné nebo alespoň možné zhruba sedmina dotázaných (14 procent), nahrazení parlamentu a vlád silným vůdcem desetina (11 procent) a vládu armády pouhá čtyři procenta,” shrnul výzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám