Hlavní obsah

Červíček slíbil Chovancovi, že už nebude řešit své odvolání z čela policie

Aktualizováno

Bývalý policejní prezident Martin Červíček se dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), že nebude podávat opravné prostředky proti rozkladu ohledně svého odvolání. Jeho postoj umožní vypsat výběrové řízení na nového šéfa policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Červíček

Článek

„Nechci prodlužovat situaci, v níž není ve vedení policejního sboru jasno. Rozhodnutí mne lidsky netěší, ale respektuji je,“ uvedl Červíček k zamítnutí rozkladu.

„Vítám, že konečně můžeme přistoupit k transparentnímu výběru nového policejního prezidenta s nezpochybnitelným mandátem. Jsem rád, že toto období nejistoty v Policii ČR končí,“ uvedl k Červíčkově rozhodnutí Chovanec.

Červíček podal rozklad proti svému odvolání z postu policejního prezidenta ke konci letošního ledna. Jeho jmenování zrušil tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, což ukončilo 36 dní trvající dvojvládí v čele policie. Červíček si v rozkladu stěžoval zejména na nezákonnost rozkazu tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho z roku 2012, kterým změnil hierarchii svých náměstků.

Měl ho odvolat někdo jiný

Komise podle ČT dospěla k téměř stejnému závěru, jaký učinil Pecina, tedy že v roce 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice po odvolání policejního prezidenta Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.

Červíčkova rozhodnutí zůstávají v platnosti a on sám chce nadále působit v rámci policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám