Hlavní obsah

Ve zlínském babyboxu se našla novorozená holčička

Zlín
Aktualizováno

Do babyboxu v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně někdo v sobotu večer odložil novorozenou holčičku, podle lékařů je zdravá. Jde o 104. takto odložené dítě v Česku, informoval dnes ČTK zakladatel babyboxů, předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Signalizace ve zlínském babyboxu ohlásila odložení holčičky ve 22:23. "Doktorka Barbara Tesařová sloužící na novorozenecké JIP mi řekla: 'Krásná holka!' Dali jsme jí jméno Gabriela, protože má v kalendáři svátek. Je v sobotu narozená a pečlivě ošetřená i oblečená. Váží 2780 gramů," uvedl Hess.

Dodal, že ve zlínské krajské nemocnici je to druhé dítě odložené do babyboxu. "První byla Věruška odložená 8. prosince 2010. Gabriela je letošním čtvrtým děťátkem a zvýšila skóre holčičky versus klučíci na 63:41," poznamenal zakladatel babyboxů.

Odložení je anonymní

Do babyboxů mohou matky odložit nechtěné dítě bez obav o jeho zdraví. Čidla ve vyhřívané schránce hned po vložení dítěte vyrozumí zdravotníky a vnitřek babyboxu snímá videokamera. Člověka, který do schránky dítě vloží, ale kamera nezabírá, a on tedy zůstává v anonymitě. Policisté po lidech, kteří dítě do schránky odložili, nepátrají. Dítě totiž není ohroženo na zdraví ani na životě, takže nejde o trestný čin.

V zemi je 60 babyboxů. První schránka byla otevřena v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně, zatím poslední na konci února v nemocnici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

Babyboxy mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám