Hlavní obsah

Volby na Ukrajině by měly být co nejdříve, shodli se Zeman a Blair

Lány
Aktualizováno

V sobotu večer se setkal prezident Miloš Zeman s bývalým britským premiérem Tonym Blairem. Jejich společná debata na zámku v Lánech se týkala Evropské unie, ale například také aktuální situace na Ukrajině. Jak Novinkám potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, oba se shodli, že je nutné podporovat konání svobodných voleb v co nejkratší době.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se 8. března v Lánech setkal s bývalým britským premiérem Tonym Blairem.

Článek

Zeman, který označuje Blaira za přítele, při zahájení schůzky připomněl jejich setkání před dvěma lety. Zeman se tehdy s Blairem sešel v době kampaně pro přímou volbu prezidenta před zahájením olympijských her v Londýně. Lánské setkání na tuto akci navázalo.

„Diskuse se týkala především situace v EU, na Ukrajině a na Středním Východě. Oba dva se shodli v tom, že EU potřebuje silné vedení, protože jedině silné vedení může zajistit úspěšnost integračního procesu,“ řekl Novinkám Ovčáček.

„Pokud jde o situaci na Ukrajině, je zapotřebí podporovat proces svobodných voleb v co nejkratší době spojený s federalizací a decentralizací Ukrajiny,“ tlumočil prezidentova slova jeho mluvčí.

Blair dostal Švejka a hudební CD

Někdejší britský ministerský předseda v sobotu od Zemana dostal anglické vydání známé knihy Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška a několik CD s hudbou rozličných žánrů v podání českých kytaristů. Hra na kytaru prý totiž patří mezi Blairovy záliby. Někdejší premiér se před zhruba hodinovým jednáním se Zemanem taky zapsal do pamětní knihy.

Na odpoledním fóru Hospodářských novin se debatovalo za účasti českých politiků a podnikatelů o budoucnosti Evropy, jejím hospodářském růstu a konkurenceschopnosti českých a evropských podniků.

Blair byl předsedou britské vlády od roku 1997 do roku 2007. Stál v čele labouristické strany, která se pod jeho vedením transformovala v reformovanou "New Labour". Strana sociálnědemokratického charakteru se snaží najít střední cestu mezi silami tržní ekonomiky a sociální spravedlností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám