Hlavní obsah

Proti daňovým podvodům vznikne u ČNB centrální registr účtů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) oznámil, že se dohodli na vzniku Centrálního registru účtů u ČNB, který napomůže boji proti daňovým podvodníkům. Chovanec chce rovněž změnit trestní zákoník, aby ve vybraných případech byla trestná i příprava podvodného jednání. Vznikne i tým specialistů zaměřený na daňové podvody, který bude jakousi obdobou slovenské daňové Kobry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

Článek

Podle vicepremiéra Babiše jsou daňové úniky nejzávažnější zejména u spotřební daně a DPH. Babiš uvedl, že daňové podvody připravují stát až o 2,7 procenta HDP, což představuje částku až 100 miliard korun.

Jako jedno z opatření by měl pod Českou národní bankou vzniknout Centrální registr účtů, aby bylo možné mapovat finanční toky podezřelých společností.

Trestná má být už příprava podvodu

Chovanec doplnil, že tzv. karuselové obchody, které fungují na principu řetězce firem, z nichž jedna nakonec zkrachuje, a nedojde tak k zaplacení daně, by měly být snáze postihovatelné díky plánované změně jednoho z paragrafů trestního zákoníku. Některé podvody by tak mohly být trestné již ve stadiu přípravy.

Původní návrh na vznik centrálního registru účtů byl podle Chovance špatný, neboť nepočítal s centralizací pod patronací ČNB. Koordinační dohoda obou ministerstev by mohla platit od září.

Skupina specialistů bude těžit ze spolupráce s ministerstvem financí, jeho Finančním a analytickým útvarem, Celní správou a finančními úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám