Hlavní obsah

Klíšťata letos začínají být aktivní již nyní, varuje lékař

Teplé počasí posledních týdnů může vybudit klíšťata, která jsou aktivní již při teplotách nad sedm stupňů Celsia. Upozornil na to člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar. Zároveň připomněl, že proočkovanost proti klíšťovému zánětu mozku je v Česku ve srovnání například se sousedním Rakouskem výrazně menší. Počty nakažených přitom neustále rostou.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Loni bylo v ČR hlášeno 625 případů klíšťového zánětu mozku a dvě úmrtí. Proti předchozímu roku stoupl počet onemocnění téměř o deset procent. Počty onemocnění ale bývají podle Maďara vyšší, než uvádějí statistiky. V nich se totiž objeví jen nejtěžší případy, které bývají léčeny v nemocnici, často i na jednotkách intenzivní péče.

Proti klíšťovému zánětu mozku je očkováno 23 procent Češek a Čechů, nejčastěji děti. Senioři, kteří patří k nejohroženějším, se dávají očkovat minimálně. U nich přitom bývá průběh nemoci vážnější a častěji zanechává doživotní následky, včetně úmrtí. "Nejvíce případů nákazy bylo vloni v Evropě ve věkové kategorii od 45 do 64 let a následně ve věku nad 65 let," upřesnil Maďar.

Poznamenal, že v Rakousku, které začalo jako první úspěšně snižovat počet případů nákazy, se proočkovanost obyvatel blíží 90 procentům. "Zdá se, že v Česku, kde stejně jako v Rakousku byla kampaň na podporu očkování, zatím neumíme tak dobře vnímat a zhodnotit riziko, jež tato nákaza přináší. I když téměř tři čtvrtiny obyvatel u nás tuto nemoc znají, očkovat se nechá jenom zhruba každý čtvrtý," řekl Maďar.

Rizika hrozí  všude

Největší riziko nákazy bývalo v jižních Čechách a v Jeseníkách, v průběhu let se ale ohniska nákazy rozšířila do všech regionů. Klíšťata jsou i v městských a příměstských parcích a v řadě míst, kde dřív nebyla. Nakazit se může člověk při cestování po Evropě i po republice. Infekcionisté mluví o klíšťovém zánětu mozku jako o "nemoci cestovatelů". Očkování má podle Maďara smysl bez ohledu na místo bydliště.

Světová zdravotnická organizace doporučuje očkování všech obyvatel od jednoho roku věku v zemích s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy.

Očkovat proti klíšťovému zánětu mozku lze od jednoho roku věku, očkují praktičtí lékaři a očkovací centra. Cena za vakcínu se pohybuje kolem 800 korun. Základní schéma se skládá ze tří dávek, k přeočkování stačí jedna. Na očkování přispívají všechny zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám