Hlavní obsah

Za zachování divadla protestovaly v Ústí nad Labem stovky lidí

Právo, ape

Na ústeckém Lidickém náměstí protestovalo ve středu sedm stovek lidí proti kroku ústeckých zastupitelů, kteří založili novou příspěvkovou divadelní organizaci a původní obecně prospěšnou společnost odsoudili k likvidaci. V praxi to znamená zánik Činoherního divadla.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Shromáždění na podporu Činoherního studia v Ústí nad Labem

Článek

„Setkali jsme se také, abychom bránili svobodu v tomto městě,“ řekl hlavní organizátor akce David Daduč. Akci na podporu divadelníků, kteří od začátku února kvůli nedostatku financí nehrají, pořádala ústecká iniciativa Stop tunelům.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Shromáždění na podporu Činoherního studia v Ústí nad Labem.

Divadelníci se snažili s městem vyjednávat, leč neúspěšně. Jedním z členů vyjednávacího týmu divadla byl i děkan ústecké Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Michal Koleček. „Možná ta masa lidí, která se tu sešla, pohne jejich svědomím,“ řekl na shromáždění.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Herec Jaroslav Achab Haidler na shromáždění na podporu Činoherního studia.

Protest monitorovala policie, která vyslala i sledovací vůz, ten používá na akcích extremistů. Ústeckou radnici nechávala demonstrace v klidu. Místních jsou přesvědčení, že tak masivní účast, jako byla nyní na podporu divadelníků, se v posledních letech v Ústí nad Labem nekonala.

Herec Jiří Maryško, který po jednání zastupitelů uštědřil radnímu Janu Eichlerovi políček, během protestu rozdával ovar. Ústecký písničkář Petr Lüftner zahrál a zazpíval Píseň pro Činoherák.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Ústecký písničkář Petr Lüftner na shromáždění na podporu Činoherního studia.

Zatím není jasné, jak a zda pod nové divadlo přejdou herci a co se stane s nastudovanými inscenacemi. Mluvčí ústecké radnice Romana Macová tvrdí, že  ihned po založení příspěvkové organizace Činoherní studio by měla začít jednání se zaměstnanci Činoherního divadla, o jejich přechodu do zaměstnaneckého poměru u příspěvkové organizace. Jenže současný soubor zatím stále nikdo nekontaktoval.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Shromáždění na podporu Činoherního studia v Ústí nad Labem

„Nemáme vůbec žádné informace o budoucím postupu,“ řekla Právu mluvčí divadla Jana Válková.

Záchranou pro současný soubor by mohl být zájem Teplic. Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) uvedl, že se zvažuje přesun Činoherního studia do Teplic. O možném působení souboru v lázeňském městě bude v pátek jednat s radou města. "Pro začátek bychom se pokusili udělat v Teplicích jedno představení, abychom si ověřili, kolik fandů z Ústí přijede do Teplic. A kolik získáme fandů v Teplicích," řekl Kubera.

Reklama

Výběr článků

Načítám