Hlavní obsah

Zeman v Olomouci znovu otevřel otázku stavby kanálu Dunaj–Odra–Labe

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman zahájil ve středu svůj třídenní pobyt v Olomouckém kraji návštěvou krajského úřadu v Olomouci. Setkal se tu spolu s manželkou Ivanou s krajskými zastupiteli. Při té příležitosti znovu otevřel téma uvažované stavby kanálu Dunaj–Odra–Labe, a to v souvislosti s nynější nezaměstnaností, která je v Olomouckém kraji třetí nejvyšší v Česku.

Miloš Zeman v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Všichni mluvíme o nezaměstnanosti v severních Čechách, na severní Moravě, ale na třetí Olomoucký kraj trochu zapomínáme. Trochu bych si na tomto místě přihřál svou polívčičku,“ řekl zastánce stavby Zeman, když otevíral téma, které se týká i Olomouckého kraje, přes který by část kanálu vedla.

Uvedl, že existují mnohé argumenty pro kanál, jehož stavba by podle něj na patnáct let zaměstnala šedesát tisíc lidí a byla by i součástí protipovodňové ochrany.

Podle vědců ale stavba nemá žádný smysl. Zdevastovala by zbytky přirozených bitopů a peníze do ní vložené by se prokazatelně nevrátily.

„Vnímám i argumenty proti této stavbě. Domnívám se, že řešením by bylo zpracování solidní studie proveditelnosti,“ dodal prezident.

Přítomný senátor za Olomoucko Martin Tesařík (ČSSD) v této souvislosti poznamenal, že diskuse o kanálu „by se už měla konečně dostat do věcné roviny“ a neměla by trvat donekonečna, protože trasa kanálu je součástí územních plánů dotčených měst a obcí, což omezuje jejich rozvoj. „Je třeba rozhodnout, zda stavba bude či nikoliv,“ dodal senátor.

Dostavba D1

Jedním z témat setkání na krajském úřadě byla i dostavba dopravní infrastruktury, a to v souvislosti s tím, že kraj marně bojuje mj. o dostavbu úseků dálnice D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou a z Přerova do Říkovic.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Miloše Zemana přivítal v Olomouci hejtman Jiří Rozbořil

„Chtěl bych upozornit na to, že ve Státním fondu dopravní infrastruktury je dnes k dispozici zhruba 70 miliard korun. Ale problém není ani tak ve finančním zajištění jako spíše v projektové přípravě a výkupu pozemků,“ zdůraznil prezident.

Vyslovil se přitom pro možnost vyvlastnění pozemků u liniových staveb za tržní cenu a kraji poradil, aby spojil síly napříč politickým spektrem a vytvořil silnou nátlakovou skupinu, která by se snažila prosadit dopravní priority regionu.

 Kdo odmítne práci, ať je bez dávek

Během odpoledního setkání s občany, když se prezident vyjadřoval k otázce nepřizpůsobivých občanů, Zeman řekl, že kdo odmítne práci, neměl by dostávat sociální dávky.

„Podle mého názoru je nepřizpůsobivý ten, kdo odmítne nabízenou práci, i když pro to nemá vážné, například zdravotní důvody, A je úplně jedno jestli je to Rom, Čech, Moravan, Slezan, nebo kdokoliv jiný,“ uvedl Zeman. Ten, kdo práci odmítne podle prezidenta ”vykořisťuje daňové poplatníky“.

Vepřové hody v Cholině

V Olomouckém kraji bude Zeman pobývat do pátku. Středeční odpoledne si vyčlenil mj. na besedu se studenty Slovanského gymnázia v Olomouci, návštěvu baziliky na Svatém Kopečku, setkání s občany Olomouce či návštěvu Veteran areny s expozicemi historických aut, motocyklů, telefonů, rádiových přijímačů a gramofonů.

Ve čtvrtek zavítá do Mohelnice, Litovle, Prostějova a Choliny, kde na jeho počest připravují navzdory období půstu vepřové hody. V pátek se pak Zeman vydá do Hradčan, Přerova a Brodku u Přerova, kde na závěr svého pobytu v regionu navštíví věhlasnou zvonařskou dílnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám