Hlavní obsah

Odvolání z čela ÚSTR byl politický puč, stojí si za svým Herman

– Praha
Novinky, bad

Obvodní soud pro Prahu 3 ve středu dopoledne projednával žalobu bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a současného ministra kultury Daniela Hermana. Ten tvrdí, že šlo o politickou objednávku, a u soudu si stěžuje jednak na své loňské odvolání z čela instituce a jednak na neplatnost volby některých členů ÚSTR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniel Herman

Článek

„K současnému jednání se vyjadřovat zatím nechci, výpovědi svědků korespondují s atmosférou v ústavu. Jsem přesvědčen, že šlo o politický puč. Stále jsou zde lidé, kteří si existenci ústavu nepřejí,“ komentoval jednání ministr.

Rada ústavu odvolala Hermana z funkce loni v dubnu kvůli tomu, že nebyla spokojena s jeho prací. Soudkyně jednání odročila na 2. května, kdy budou pokračovat výpovědi dalších svědků.

Ve středu před soudem vypovídaly členky rady ústavu Naděžda Kavalírová a Emilie Benešová.

Kavalírová: Ústav někomu vadí

„Já jsem s tím strašně nesouhlasila. Přála jsem si, aby se to vůbec nekonalo,“ řekla u soudu bývalá předsedkyně Rady Kavalírová k Hermanovu odvolání a dodala, že o něm před zasedáním Rady nevěděla a ani s nikým na toto téma nejednala.

Na dotaz, zda docházelo k výtkám k Hermanově práci, odpověděla, že od příchodu Petrušky Šustrové do rady to mezi ní a Hermanem začalo jiskřit. Vnášela prý do jednání neklid a v době, kdy už plně ovládala radu, snášela se na ředitele kritika na kritiku.

„Některým lidem ústav vadil a neustále vadí,“ uzavřela svou výpověď Kavalírová.

Benešová: Poslední kapkou byla cesta do USA

Druhou svědkyní byla současná předsedkyně rady Benešová. Ta soudu řekla, že radě na Hermanově působení vadila celá řada nedostatků a že poslední kapkou byla služební cesta do USA, z níž podle Hermana neplynuly žádné závazky ani povinnosti pro ÚSTR.

„Služební cesty, která vyšla na statisíce korun, se zúčastnil například i ekonomický náměstek, na internetu se navíc objevilo, že se Herman v USA setkal s Albrightovou a stěžoval si na problémy ve vedení ústavu,“ dodala Benešová

K Hermanovu odvolání podle Benešové došlo na základě rozhodnutí členů rady a také díky tlaku veřejnosti: „Veřejnost, která byla přítomna na jednání, od počátku očekávala, že pan Herman bude odvolán.“

Když se soudkyně Markéta Písaříková zeptala, jestli to bylo jednomyslné rozhodnutí, Benešová řekla, že se na něm shodli všichni, kdo mezi sebou komunikovali. Což prý nebyl případ Kavalírové.

„Paní Kavalírová s námi v této věci nekomunikovala, ostatně jako v každé věci,“ zdůvodnila, proč Kavalírová o rozhodnutí nevěděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám