Hlavní obsah

Důvěra ve vládu a Sněmovnu roste, Zemanovi klesá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana ve srovnání s loňským zářijovým průzkumem poklesla na 51 procent. Výrazně lépe si naopak vede vláda, které důvěřuje 47 procent dotázaných. Polepšily si rovněž obě komory parlamentu. Sněmovna se těší důvěře 40 procent dotázaných, Senátů věří 36 procent lidí, plyne z průzkumu společnosti STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka po celodenní rozpravě předstoupil krátce po desáté večer před poslance se závěrečnou řečí.

Článek

Důvěra v prezidenta Zemana se přiblížila hodnotě, jíž se na konci svého mandátu těšil prezident Václav Klaus (49 procent). Důvěra v Klause přitom výrazně klesla až v souvislosti s vyhlášením amnestie. Do té doby se pohybovala od 63 do 76 procent.

Prezidentovi častěji důvěřují lidé starší lidé a stoupenci levice, KDU-ČSL a ANO. Naopak méně často mu věří lidé mladší 30 let a občané s vysokoškolským vzděláním.

„Z časové řady důvěryhodnosti institucí, které se po volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2013 proměnily, vyplývá jednoznačné zvýšení podílu lidí, kteří Sněmovně a nové vládě důvěřují. U obou institucí se podíl lidí, kteří jim důvěřují, v podstatě zdvojnásobil,” povšimla si agentura.

Zároveň však připomněla, že podobně pozitivní očekávání měla veřejnost ve vztahu k vládě a Sněmovně i po volbách v letech 2006 a 2010.

Důvěra ústavním institucím (v procentech)
září 2012září 2013únor 2014
vláda172847
Sněmovna242040
Senát283336
prezident70 (Klaus)5951
zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám