Hlavní obsah

Sobotkova vláda vyměnila 82 klíčových úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyměnila nebo propustila 82 důležitých státních úředníků, informoval ve středu Radiožurnál. Nejvýraznější změny se odehrály na ministerstvech zdravotnictví a životního prostředí. Jediným resortem beze změn je ministerstvo kultury pod vedením Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přicházejí na jednání vlády.

Článek

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) kromě ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyměnil dvanáct dalších vysokých úředníků. Ministerstvo životního prostředí pod vedením Richarda Brabce (ANO) propustilo čtyři náměstky a osm dalších šéfů. V resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyměnil sedm lidí, mezi nimi i ředitele Státního pozemkového úřadu.

„Z důvodu toho, aby ten nejužší tým ministra tvořili lidé, které ministr zná a může jim věřit. Jedná se o ředitelku kabinetu ministra, ředitele personálního oddělení, ředitele odboru komunikace, změny na pozici vedoucího oddělení kanceláře ministra,“ řekl Jurečka pro Radiožurnál.

„Zbavujeme se lidí, kteří svou práci nedělají dobře”

Martin Stropnický z hnutí ANO provedl na ministerstvu obrany hned osm personálních změn na klíčových úřednických pozicích. „Rozhodně se nezbavujeme odborníků, zbavujeme se nejrůznějších protekčních a politických nominantů nebo lidí, kteří prostě svoji práci nedělají dobře,“ tvrdí Stropnický.

Ministerstva financí a práce a sociálních věcí propustila shodně po čtyřech vysokých úřednících, ministerstvo pro místní rozvoj opustili čtyři ředitelé odborů a tři náměstci.

Reklama

Související články

Vláda gripeny přijme. ČSSD i Babiš jsou pro

Už tento týden by mělo být jasno, jestli české nebe budou dalších dvanáct let hlídat švédské stíhačky Gripen. O prodloužení pronájmu má jednat vláda a vše...

Výběr článků

Načítám