Hlavní obsah

Poslancoval jen týden, teď mu hrozí i pokuta

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Týdenní“ poslanec ANO Jan Sobotka bude čelit přestupkovému řízení za porušení zákona o střetu zájmů. Sobotka, který byl poslancem jediný týden na přelomu listopadu a prosince, totiž ani po opakovaných výzvách sněmovního mandátového výboru nedodal po ukončení svého mandátu přiznání o vedlejších příjmech, darech, nabytém movitém a nemovitém majetku. A to za období zmíněného týdne. Dokument měl dodat nejpozději začátkem ledna.

Foto: anobudelip.cz

Jan Sobotka

Článek

Podle předsedkyně výboru Miroslavy Němcové (ODS) se proto výbor obrátí na radnici v místě jeho bydliště, tedy ve Žďáru nad Sázavou, aby zahájil přestupkové řízení.

V něm hříšníkovi hrozí až padesátitisícová pokuta. Byť byl Sobotka poslancem jen týden, zákonné povinnosti dodat přiznání ho to nezbavuje.

Sobotka nastoupil do Sněmovny jako náhradník, mandátu se vzdal po tlaku médií i ANO kvůli tomu, že zatajil nedoplatek na zdravotním pojištění. Nicméně si tehdy odnesl část platu odpovídající týdennímu mandátu (dostal zhruba čtvrtinu z 56tisícového platu), k tomu část paušálních náhrad plus jednoměsíční odchodné ve výši 56 tisíc hrubého.

Ostatní dostali další šanci

Ostatním provinilcům, kteří neodevzdali majetkové přiznání, dali v úterý členové výboru ještě šanci, aby je poslali dodatečně. Stejně jako dříve Sobotku je nyní vyzvali k nápravě do čtrnácti dnů. Týká se to exministra zdravotnictví Martina Holcáta, životního prostředí Tomáše Podivínského a šéfa Úřadu vlády Radka Augustina.

Podivínský Právu řekl, že dokument poslal v úterý, do té doby byl s rodinou na horách. Chybu napravili už i exministr práce a sociálních věcí František Koníček a místního rozvoje František Lukl. Ten Právu řekl, že přiznání odeslal už minulý týden, ale omylem do Senátu.

Také bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala už prý dal věci do pořádku, kvůli nemoci však přiznání poslal až v pátek, tedy v poslední den lhůty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám