Hlavní obsah

Důležitá je znalostní společnost, vše ostatní je pěna dní, řekl Zeman akademikům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima převzal od svého předchůdce Václava Hampla insignie univerzity a složil slavnostní slib. Rektor se následně představil přednáškou ze svého oboru, kterým je klinická biochemie. Prezident Miloš Zeman, který byl inauguraci přítomen, v projevu zmínil význam rozvoje znalostní společnosti i potřebu dobré spolupráce akademické obce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil slavnostní inaugurace nového rektora Univerzity Karlovy.

Článek

Zima byl nejprve představen v krátkém medailonu a po složení slibu v duchu tradice přednesl krátkou přednášku ze svého mateřského oboru.

Miloš Zeman následně vystoupil se zdravicí, v níž zopakoval nutnost rozvoje znalostní ekonomiky coby podmínky dalšího rozvoje společnosti.

Prezident se vrátil i ke sporu o jmenování profesorů, který se objevil v souvislosti s jeho nechutí jmenovat Martina C. Putnu. Připomněl, že nikdy nechtěl posuzovat odbornou způsobilost, ale morální integritu a důstojnost uchazeče, „aby u něho nedocházelo k exhibicionistickým excesům”.

„Nepovažuji za vhodné mávat prezervativem při návštěvě papeže Benedikta XVI.,”  neodpustil si Zeman bonmot. „Ale znovu opakuji, toto je pěna dní, to není důležité,” odtušil prezident s odkazem na knihu francouzského spisovatele Borise Viana.

„Jádro naší spolupráce je právě znalostní společnost, usilujme o ni společně a nenechme se svést na falešnou cestu výměny mediálních invektiv,” dodal.

Zeman novému rektorovi slíbil, že mu v duchu tradic po skončení ceremonie předá „brk a Bibli”. „Nedokážete si představit, jak obtížné bylo sehnat na Hradě brk,” poznamenal s úsměvem prezident a dodal, že Biblí je oproti tomu na Hradě dostatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám