Hlavní obsah

Opavský primátor opustil ČSSD, vadí mu praktiky jeho mladších kolegů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Primátor města Opavy Zdeněk Jirásek se rozhodl ukončit své členství v ČSSD, kde působil od roku 2007. Neztotožňuje se s metodami a životním stylem mladých opavských sociálních demokratů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zdeněk Jirásek, primátor Opavy

Článek

„Je pro mě naprosto nepřijatelné, jakým způsobem vystupují mí mladší straničtí kolegové, například Radim Křupala a Tomáš Navrátil. Neztotožňuji se s jejich metodami a životním stylem. Posledním kamínkem do mozaiky byla štvavá pomlouvačná kampaň kolegy Navrátila vůči mé osobě na internetu,“ sdělil v úterý Právu opavský primátor Zdeněk Jirásek.

Tvrdí, že nechce být s těmito lidmi spojován. „Deklaroval jsem, že v posledních měsících před volbami, které mi zbývají, budu plnit v Opavě volební program strany, který jsem i dával dohromady,“ upozornil Jirásek.

Opavského primátora rozčílil text na sociální síti Facebook, na profilu místopředsedy opavské ČSSD Tomáše Navrátila. Text se zde objevil minulý týden v pátek dopoledne, odpoledne tam už nebyl. Navrátil v něm měl opavského primátora vinit z kariérismu a převlékání kabátů.

Chtěl změnit politickou stranu

Podle předsedy opavské ČSSD Radima Křupaly se ostré popisy osobnosti primátora na internetu objevily poté, co požádal o přerušení členství ve straně, protože chtěl kandidovat za jinou stranu.

„Respektuji rozhodnutí pana profesora, že vystoupil z ČSSD. Ostřejší popis jeho osobnosti na internetu od kolegy Navrátila mi nepřišlo za hranou. Nezastal jsem se ho proto, že se mi stalo něco podobného. Lidé z okolí primátora Jiráska vedli proti mně štvavou kampaň a on se mě nezastal,“ reagoval Křupala.

Zdeněk Jirásek vstoupil do ČSSD v roce 2007. V letech 1986–1992 působil jako vědecký tajemník SÚ ČSAV Opava, v letech 1987 až 1989 byl členem KSČ.

Za sociální demokracii působil v minulém volebním období jako radní Moravskoslezského kraje. Je absolventem Univerzity Palackého v Olomouci. Pracoval jako historik i jako rektor Slezské univerzity v Opavě, kde působil od roku 1992. Primátorem Opavy je od roku 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám