Hlavní obsah

Jako v roce 1938, přirovnal Štěch situaci na Ukrajině

Novinky, jas
Praha

Současná situace na krymském poloostrově, který je po zásahu ozbrojenců pod kontrolou Moskvy, připomíná stav v československém pohraničí v roce 1938. Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) připomněl, že tehdy také část obyvatel Sudet volala po připojení k Německu. Ruská enkláva na Krymu se po sesazení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče obrátila k Rusku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch.

Článek

„Celé mi to připomíná situaci v českém pohraničí v roce 1938, kdy německé obyvatelstvo vyvolalo po připojení k nacistickému Německu,” glosoval v pondělí poslední události na Ukrajině Štěch. Trojice měst na pobřeží Černého moře oznámila, že se chce připojit k Autonomní republice Krym. [celá zpráva]

„Volání po právu na sebeurčení nesmí být nikdy nadřazeno mezinárodnímu právu, jehož součástí je nedotknutelnost suverenity a územní celistvosti,“ doplnil v reakci na plánovanou cestu do Ruska, která se měla uskutečnit od 16. do 18. března.

„Je pochopitelné, že s ohledem na současnou situaci velmi zvažuji, zda tuto cestu vůbec vykonat. Obávám se, že nebude zrovna vhodná atmosféra na jednání o prohloubení ekonomických vztahů,” uvedl šéf horní komory, který chce další postup koordinovat s vládou, neboť je si vědom důležitosti jednotného postoje.

Štěch v pondělí jednal s předsedou černohorského parlamentu Rankem Krivokapičem, který předsedá Parlamentnímu shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle něj je situace na Ukrajině podobná stavu po rozdělení Jugoslávie, která vyústila v balkánský konflikt. "Jsou tam opravdu jen malé rozdíly," citovala ČTK Krivokapiče.

O paralele s událostmi v Československu v roce 1938  hovořil v sobotu i předseda TOP 09 a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám