Hlavní obsah

Lídrem lidovců pro eurovolby je Pavel Svoboda, převzal štafetu od Roithové

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Lidovce povede do voleb do Evropského parlamentu z pozice lídra docent evropského práva na Právnické fakultě Karlovy univerzity Pavel Svoboda. Nahradí tak Zuzanu Roithovou, která na kandidátce chybí úplně. Lidovci to oznámili na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr lidovců pro volby do EP Pavel Svoboda

Článek

Roithová na slavnostním představení kandidátky předala symbolický štafetový kolík svému nástupci Pavlu Svobodovi. „Jsem velmi ráda, že po lékařce a manažerce nastupuje právník,“ uvedla a dodala, že se po letech strávených v europarlamentu rozhodla přenechat prostor novým lidem.

„Přebírat štafetu po nejpracovitější české europoslankyni je opravdová výzva – a já se budu snažit, abych této výzvě dostál,“ ocenil Roithovou Svoboda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Svoboda a Zuzana Roithová

Upozornil na to, že lidovci mají v podobě Evropské lidové strany nejsilnější frakci v Evropském parlamentu. Čítá 275 poslanců ze 75 stran. „Síla Evropské lidové strany zaručuje, že naše cíle a naše sliby jsou nejenom důvěryhodné, ale jsou také realistické,“ podotkl Svoboda.

Bělobrádek: Brusel jsme i my

KDU-ČSL jde do voleb s heslem „Hájíme české zájmy“. Podle Svobody jsou jimi především zaměstnanost, ochrana spotřebitele, podpora rodin s dětmi a kvalita dovážených potravin. Tu lidovci na pondělní akci k zahájení kampaně deklarovali na potravinách dovezených z německých a českých obchodů téhož řetězce, které mají podle lidovců stejné obaly, ale rozdílnou kvalitu.

Foto: Václav Lang, Novinky

KDU-ČSL jde do eurovoleb s heslem Hájíme české zájmy.

Lidovci představili také další kandidáty do EP. Dvojkou na kandidátce je Michaela Šojdrová, trojkou Tomáš Zdechovský, za ním kandidují Eduard Hulicius, Marie Jílková, Miroslav Přádka, Jiří Jirsa, Pavel Šustr a Petr Vysloužil.

Foto: Václav Lang, Novinky

Většina ochutnávajících se shodla v tom, že německé potraviny chutnají lépe

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Sobotkova kabinetu Pavel Bělobrádek popřál kandidátům hodně zdaru ve volbách. „Neexistuje něco jako zlý Brusel, existuje pouze naše neschopnost mnohé věci v rámci Evropské unie vyjednat,“ uvedl s tím, že je potřeba být v rámci EU aktivnější. „Je nutné, abychom stále měli vliv na to, co se v Evropském parlamentu děje,“ řekl.

„Jaké si to v Evropě uděláme, takové to budeme mít. Protože Brusel jsme i my,“ dodal závěrem předseda strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám