Hlavní obsah

Primátor Olomouce Novotný odstoupil, nahradil jej Major

• Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Na svou funkci v sobotu ráno rezignoval olomoucký primátor Martin Novotný (ODS). Učinil tak na jednání městského zastupitelstva. Novým primátorem byl zvolen jeho dosavadní náměstek Martin Major (ODS).

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Odstupující olomoucký primátor Martin Novotný

Článek

Nového primátora zvolili zastupitelé poměrem hlasů 23:20, proti byli komunisté a ČSSD.

Novotný splnil svůj slib, že odejde z čela města, bude-li zvolen poslancem Sněmovny. Do ní se dostal loni v předčasných volbách jako jediný z kandidátky ODS v Olomouckém kraji. V lednu byl navíc na kongresu občanských demokratů v Olomouci zvolen místopředsedou ODS.

„Už před volbami jsem avizoval, že v případě zvolení do Sněmovny budu na post primátora rezignovat, a svůj slib jsem splnil. Důvody jsou praktické. Dovedu si představit, že jde spojit výkon funkce senátora a primátora, když člověk stojí v čele města, které je padesát kilometrů od Prahy. Souběh primátorování a poslanectví při vzdálenosti Prahy a Olomouce už je však možný jen tak, že se dělá jedno na úkor druhého, a to já nechci. Chci se taky věnovat své osmileté dceři, což je o důvod víc,“ řekl Právu Novotný.

Foto: Magistrát města Olomouce

Novým olomouckým primátorem byl zvolen Martin Major.

„Boj s hanáckou pomalostí se dařil”

I poté, co se vzdal postu primátora, zůstává Novotný ve vedení Olomouce, a to jako zastupitel a neuvolněný radní. Primátorem byl od roku 2006, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora.

Za největší úspěch v období, kdy byl v čele města, označil Novotný to, že se podle něj podařilo probudit Olomouc ze spánku a dát jí novou dynamiku. „Ve městě se nikdy neinvestovalo jako nyní. O Olomouci se ví doma i ve světě, cestovní ruch vzrůstá, kvalitativní pokrok je v oblasti kultury. Boj s občasnou hanáckou pomalostí se povětšinou dařil,“ zdůraznil Novotný.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Odstupující olomoucký primátor Novotný předal svému nástupci Majorovi primátorský řetěz.

Jeho nástupce v čele města čtyřiatřicetiletý Martin Major je členem městského zastupitelstva v Olomouci od roku 2002, náměstkem primátora odpovědným za investice a majetkoprávní odbor byl od roku 2006. V letech 2004 až 2008 byl také členem zastupitelstva Olomouckého kraje.

Mezi své hlavní priority do podzimních komunálních voleb označil Major dokončení rekonstrukce Horního náměstí, na kterém by po dlouhých diskusích měly být instalovány nové lampy veřejného osvětlení, zlepšení nyní nepřehledné dopravní situace na sousedním Dolním náměstí či budování nových parkovišť na velkých sídlištích.

ČSSD proti komukoli z koalice

Chce také jednat s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a pokusit se zvrátit chystané stěhování pobočky České pošty z náměstí Republiky v historickém centru města do nového obchodně-společenského komplexu Galerie Šantovka, které vzbudilo značnou kritiku občanů i institucí. Major se také bude snažit přesvědčit ostatní politické strany v zastupitelstvu o výhodách zřízení jednoho volebního obvodu v Olomouci.

Post primátora zaručuje ODS koaliční smlouva, kterou občanští demokraté uzavřeli v Olomouci po komunálních volbách v roce 2010 s TOP 09 a KDU-ČSL.

Důvody, proč proti zvolení Majora hlasovali zastupitelé ČSSD, objasnil šéf jejich klubu Antonín Staněk: „Nechceme vstupovat do kruhů, které vznikly po volbách v roce 2010, kdy ČSSD zvítězila, ale přesto nedostala šanci podílet se na vedení města,“ uvedl Staněk s tím, že by sociální demokraté hlasovali proti zvolení primátorem kohokoliv z radniční koalice. „Změna osoby, ať by to byl kdokoliv z nynější koalice, nedává záruku na změnu, která je nezbytná,“ dodal zastupitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám