Hlavní obsah

Někteří ukrajinští pacienti už v Praze podstoupili operaci

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všech 27 zraněných Ukrajinců, kteří byli ve čtvrtek v noci dopraveni z Kyjeva do Česka, už bylo vyšetřeno a čtyři z nich v pátek podstoupili operaci. Všichni by měli být mimo ohrožení života, hrozí jim však infekce, protože některé rány jsou i dvanáct dní staré.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Většina pacientů má střelná zranění hlavy, břicha či hrudníku.

Článek

„Do Motola jsme přijali deset dospělých pacientů a jednoho šestnáctiletého chlapce v doprovodu maminky,“ řekl Právu v pátek náměstek ředitele FN Motol Martin Holcát. Zranění chlapce označil za vážné.

„Šel náhodou po ulici a byl postřelen do nohy. Budeme bojovat o zachránění jeho nohy. Vůbec to není jednoduché,“ uvedl Holcát. Dodal, že leží na dětské ortopedii a je ubytován v pokoji s maminkou.

Ostatní pacienty umístila nemocnice na chirurgii, kardiochirurgii a ortopedii. „Většina z nich byla v Kyjevě ošetřena i operována, ale tento proces je třeba opakovat. Jeden pacient má plíci zaplněnou krví a budeme ji odsávat,“ uvedl Holcát. „Zhruba třetina pacientů má těžká zranění, třetina středně těžká a třetina lehčí, která se musí doléčit,“ informoval Holcát. Protože v Motole pracují i čtyři ukrajinští lékaři, nemocnice je využila při příjmu ukrajinských pacientů jak odborně, tak jako překladatele.

Střelná zranění

Podobně je o pacienty postaráno i ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí. Šest jich přijala chirurgická klinika a dva stomatologická.

„Všichni jsou stabilizovaní, nikdo není v ohrožení života. Na sál už v pátek šli čtyři – jeden pacient s otevřenou zlomeninou holeně a další se střelným zraněním dolní končetiny. Na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie se jeden podrobil operaci se zlomenou spodní čelistí a jeden se zlomenou očnicí,“ informoval Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Na umělé ventilaci

„Přijali jsme osm těžce raněných pacientů z Ukrajiny. Jejich poranění jsou v převážné většině závažná, v tuto chvíli je stav všech zraněných stabilizovaný, žádný z nich není v ohrožení života,“ sdělil Právu ředitel Ústřední vojenské nemocnice prof. Miroslav Zavoral.

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění Ukrajinci dorazili do PrahyVideo: Novinky

„Jedná se zejména o střelná poranění hlavy, fraktury, poranění hrudníku, jeden z pacientů má rozsáhlé střelné poranění střev a močového měchýře. Dva pacienti jsou napojeni na plicní ventilaci,“ uvedl profesor. Podle něj by několik pacientů mělo v nejbližších dnech podstoupit operační zákrok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám