Hlavní obsah

Ministryni Válkové se nelíbí, že pražské kauzy dopadají jen na „malé ryby”

Novinky, jas

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se obrátila na Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli kauzám tunelu Banka a Opencard. Pozastavuje se nad tím, že se ani přes četná trestní oznámení nedaří dostat před soud potenciální viníky, kteří naopak u soudu často vystupují v rolích svědků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Válková zmínila například verdikt ve věci porušení zákona o veřejných zakázkách a zvýhodnění firmy Haguess v tendru na dodávku původního kartového centra z roku 2006.

„Ministryně spravedlnosti zastává názor, že stav řešení celé kauzy může být projevem nedostatečné kvality dozorové činnosti příslušného státního zastupitelství, v tomto konkrétním případě pak Městského státního zastupitelství v Praze,” stojí v tiskové zprávě.

Ministryně připomněla výrok předsedy senátu Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, který poukazoval na to, že před soudem stanuli pouze podřízení těch, kteří měli skutečné rozhodovací pravomoci. [celá zpráva]

„Informace zveřejněné v souvislosti s tímto případem v médiích jsou znepokojující, přičemž se nejedná pouze o výše zmíněnou kauzu, ale i o další případy týkající se hlavního města Prahy, například v souvislosti s výstavbou tunelu Blanka,“ napsala Zemanovi.

Válková od něj očekává opatření ať už ve formě kontroly skončených, či odložených případů i větší dohled ze strany pražského Vrchního státního zastupitelství.

„Vážený pane nejvyšší státní zástupce, uvítám, pokud od Vás obdržím Vaše stanovisko a sdělení, jaká opatření jste v označené věci učinil či hodláte učinit,“  uzavřela dopis ministryně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám