Hlavní obsah

Vláda smetla ze stolu legalizaci prostituce i Okamurovo všeobecné referendum

Novinky, Václav Lang
Praha

Kabinet Bohuslava Sobotky na svém středečním jednání shodil ze stolu návrh zákona o všeobecném referendu z dílny Tomia Okamury i novelu, která měla legalizovat prostituci. Po jednání vlády o tom informoval premiér.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

Návrh zákona o regulaci prostituce připravili pražští zastupitelé. Nejstarší řemeslo by podle něj bylo uznáno jako živnost. Zastupitelé si od toho slibovali přesunutí prostitutek do soukromí, daňové výnosy i zdravotní dohled nad rizikovými skupinami osob.

Podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera byl tento návrh v rozporu s mezinárodními smlouvami, v nichž je Česká republika zapojená. Konkrétně se jedná o úmluvu o potlačování a zrušení obchodu s lidmi.

Ani tak vláda podle něj nesouhlasí s podstatou návrhu. „Vláda není přesvědčena, že tato cesta by byla tou správnou cestou,“ řekl s tím, že by takový zákon potřeboval nejdřív projít rozsáhlou odbornou debatou.

Smetli i zákon o referendu

Neprošel ani návrh zákona o všeobecném referendu, který je jedním z hlavních stavebních kamenů programu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Ten dokonce při hlasování o důvěře vládě podmínil přijetím tohoto zákona vládou hlasy svých poslanců.

Vláda vytkla návrhu řadu nesrovnalostí. Vadí například to, že by podle zákona šlo na základě referenda hlasovat i o ústavních zákonech, čili by bylo možné měnit ústavu. Ta má být ale stabilním dokumentem, upozornil ministr. „Mohlo by se stát, že bude třeba zrušena Sněmovna nebo vláda,“ dodal.

Kabinet je podle něj toho názoru, že je referendum důležitý nástroj, ale mělo by se využívat jen ve výjimečných případech. „Nemělo by zcela nahradit zastupitelskou demokracii,“ řekl. Také podmínky svolání referenda jsou podle něj příliš mírné.

Reklama

Výběr článků

Načítám