Hlavní obsah

Lidé si připomněli oběti komunismu. Spílali Semelové a spol.

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik desítek lidí se v úterý večer shromáždilo na pražském Staroměstském náměstí, aby hromadně uctili památku obětí komunistického režimu v den 66. výročí převzetí moci komunisty. Na akci promluvili politici i umělci, někteří lidé kritizovali současné představitele KSČM.

Foto: Václav Lang, Novinky

Lidé si připomínají oběti komunismu

Článek

„To, co nás nejvíc pálí, je apatická veřejnost,“ zahájil akci Petr Marek, ředitel iniciativy Bezkomunistů.cz, která setkání pořádala. Podle něj je potřeba především vyburcovat společnost, aby si uvědomila, jak vážná je i nyní situace.

V tomto duchu připomněl i komunistickou poslankyni Martu Semelovou, která svými drsnými výroky mnohdy zpochybňuje komunistické zločiny. Ostatně její jméno zaznělo v kritických poznámkách vystupujících toho večera několikrát.

Foto: Václav Lang, Novinky

Lidé si připomínají oběti komunismu

Smyslem happeningu ale bylo především zavzpomínat na oběti komunistického režimu. Zúčastnili se jej účastníci řetězové hladovky, během které každý den jeden nebo více lidí drželo hladovku za některou z obětí. Jak Marek připomněl, k úterku bylo těchto obětí „uctěných“ hladovkou více než 400.

Schwarzenberg: Svoboda je vždy v ohrožení

Na závěr akce se držela minuta ticha a příchozí se svíčkami se spojili do dlouhého lidského řetězu.

Zúčastnila se také řada politiků a osobností z uměleckého života. Za první skupinu promluvil například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Dneska, bohudík žijíce ve svobodě, bychom si jedno nesměli nikdy dovolit: zapomenout, že svoboda, právo a demokracie jsou vždy v ohrožení a že každá generace bude muset o ně bojovat,“ nabádal.

„Nejsme si nikdy jistí, že nám to zase spadne do klína, jak se to stalo asi dokonce k naší škodě, že jsme poměrně bez boje - jak v roce 1918, tak v roce 1945, tak v roce 89 - znovu nabyli svobody. Když se podívám na naše polské sousedy, tak mají přece jenom trošku odlišný postoj právě proto, poněvadž museli bojovat. Ale snad nemusíme my už bojovat, snad nemusíme ani jít na barikády jako v Kyjevě, ale ostražití musíme být a vždycky bránit už v začátku,“ dodal Schwarzenberg.

Němcová zpražila Semelovou

Promluvila také poslankyně ODS Miroslava Němcová, která se loni připojila k řetězové hladovce. K ruce si vzala deníkové záznamy básníka Jana Zábrany. „Chci vás poprosit, vás všechny, kteří ležíte na Facebooku, pořád s ním operujete, jste v kontaktu s tisíci lidí, prosím vás, řekněte jim, ať si tu knihu přečtou, protože potom žádné paní učitelky - nebo paní dávám pryč - ale učitelky, jako je soudružka Semelová, jim nikdy nebudou moct udělat v hlavách takový zmatek. Tohle je nad všechny učebnice dějepisu o tom, co spáchal komunismus,“ uvedla.

Z umělců vystoupil například režisér a herec Václav Marhoul. Vyslovil obavu před mesiášským komplexem, který podle něj komunismus skrývá. Lidé v tomto případě touží po vládě někoho, kdo za ně vše zařídí. Komunismus podle něj „slibuje něco, proti čemu je sama příroda, a to je rovnost“, a proto je třeba proti němu neustále stavět.

Herec Ondřej Vetchý poznamenal na adresu současných politických stran, že selhávají, neboť dávají komunistům příliš mnoho prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám