Hlavní obsah

Praha na noc vypne desítky semaforů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řidiči, kteří v noci projíždějí metropolí, se dočkají plynulejší dopravy. Hlavní město se rozhodlo vypnout přes tři desítky semaforů, na nichž nově bude pouze problikávat oranžová. Pokud se pilotní projekt osvědčí, bude město ve vypínání světelné dopravní signalizace v nočních hodinách pokračovat, uvedl v úterý náměstek primátora pro dopravu Jiří Nouza (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Nouzy vychází město vstříc podnětům řidičů, kteří si na některé křižovatky s permanentním provozem semaforů stěžovali.

"Požádali jsme proto odbor dopravně-správních agend, aby prověřil možnost, kdy by bylo možné redukovat po dohodě s policií a městskými částmi počet semaforů v provozu," řekl Nouza.

Méně hluku kvůli rozjíždění

Mezi třiatřiceti vytipovanými ulicemi je například Radlická, Holečkova u přechodu na křižovatce s ulicí Kobrova nebo na Starochuchelské na náměstí Omladiny. V Nádražní ulici pak město vypne semafory u smíchovského nádraží a na křižovatce s ulicí U Královské louky. Oranžové světlo se rozbliká rovněž v ulicích V Korytech, Přátelství, Kutnohorská nebo Českobrodská.

Dalším důvodem, proč město semafory vypne, je větší plynulost dopravy v noci. Zároveň se zlepší životní prostředí a sníží se hluk v ulicích, když auta a autobusy nebudou muset zastavovat a následně se rozjíždět.

Řidiči musí být ukáznění

Zda bude město vypínat v noci i další semafory, zatím není jasné. "Podle toho, jaké s tím budou zkušenosti s ohledem na ukázněnost, či neukázněnost řidičů, tak uvidíme, jak se k tomu postavíme dál. Já věřím tomu, že se řidiči budou chovat zodpovědně," řekl Nouza.

V Praze je v současné době zhruba 600 semaforů a o jejich provoz se stará firma Eltodo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám