Hlavní obsah

Komunistické poslankyni hrozí za výroky o Miladě Horákové trestní stíhání

Poslankyni Martě Semelové (KSČM) hrozí trestní stíhání za její výroky k historickým událostem, jako byla například justiční vražda Milady Horákové nebo invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Městské státní zastupitelství v Brně na ni přijalo dvě trestní oznámení od starosty městské části Starý Lískovec Vladana Krásného (ODS) a Dušana Makovského z iniciativy ProtiAlt.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marta Semelová (KSČM)

Článek

"Nelze zpochybnit, že se skutek stal. Nyní je ale otázkou, zda je to trestný čin či nikoliv. Nejde tedy ani tak o trest jako o výrok soudu, zda je takové jednání protizákonné," řekl státní zástupce a mluvčí zastupitelství Jan Petrásek.

Trestní oznámení na Semelovou podali Krásný a Makovský, kterým se nelíbily výroky poslankyně v pořadu ČT24 Hyde Park například k vykonstruovanému procesu s političkou Miladou Horákovou či k okupaci Československa v roce 1968. Semelová pochybovala, že přiznání Horákové byla vynucená.

Horáková se zúčastnila protinacistického odboje. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se distancovali další členové KSČM.

Dovolím si tvrdit, že jednání má trestněprávní relevanci
státní zástupce Jan Petrásek

"Marta Semelová svým vystoupením a výroky zpochybňovala a bagatelizovala zločiny spáchané komunistickým režimem na svých odpůrcích. Stejně tak zpochybňovala všeobecné oběti komunistických režimů a odmítala srovnání s oběťmi nacismu," ohradil se Krásný.

Státní zástupce se rozhodne do konce týdne

"Dovolím si tvrdit, že jednání má trestněprávní relevanci, nicméně si také umím představit i tvrdší výroky. Do konce týdne se tedy rozhodnu, zda případ postoupím policii. Zatím se k této možnosti přikláním," sdělil Petrásek.

Podle Petráska by jednání mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Zákon za něj ukládá až pětileté odnětí svobody. V případě, že tak někdo učiní prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televize nebo veřejně přístupné počítačové sítě a podobným způsobem, je ohrožený trestní sazbou až deset let odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám