Hlavní obsah

Obvinění je vykonstruované, zopakoval Nečas po výslechu

Právo, Novinky, har, jas
Praha
Aktualizováno

Bývalý premiér Petr Nečas absolvoval v úterý v doprovodu svého advokáta Josefa Lžičaře výslech kvůli svému obvinění v kauze tzv. poslaneckých trafik. Expremiér je obviněn z uplácení.

Obvinění je vykonstruované, zopakoval Nečas po výslechuVideo: Novinky

 
Článek

Nečasovi hrozí kvůli uplácení jeden až šest let vězení. Podle policie se jej dopustil tím, že trojici bývalých poslanců ODS Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi zajistil posty ve firmách se státní účastí výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu.

„Vzhledem k tomu, že považuji toto obvinění za vykonstruované, politicky a osobně podjaté, samozřejmě s ním nesouhlasím, tak jsem podal poměrně obsáhlé zdůvodnění ve své stížnosti Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Dokud Nejvyšší státní zastupitelství nerozhodne o mé stížnosti, kde jsem poměrně podrobně popsal důvody, proč toto obvinění jako vykonstruované odmítám, tak k tomu nemám co dodávat,“ odpověděl Nečas při odchodu na dotaz, zda na policii vypovídal.

„Posléze, co se seznámím s rozhodnutím Nejvyššího státního zastupitelství a odůvodněním tohoto rozhodnutí, a po poradě se svým obhájcem zvolím případný další postup,“ uvedl s tím, že zmíněná stížnost směřuje proti obvinění.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas přichází k výslechu na služebnu ÚOOZ Na Perštýně. Vpravo advokát Josef Lžičař

Policie chtěla stíhat i bývalé poslance, což však vloni zatrhl Nejvyšší soud s tím, že zákonodárci byli kryti imunitou. Trojice exposlanců se nyní po státu domáhá náhrady škody. [celá zpráva]

Nečas chodil k výslechu i vůli kauze, v níž je obviněna jeho manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová. Měla úkolovat Vojenské zpravodajství, aby sledovalo bývalou Nečasovu manželku Radku. Expremiér případ označil za politický proces a vypovídat odmítal.

Obvinění Petra Nečase
Celá kauza podle žalobců souvisí s projednáváním daňového balíčku v září roku 2012. Trojice poslanců ODS se podle žalobců vzdala mandátu, čímž umožnila schválení zákona. Nádavkem za to měli získat lukrativní posty ve společnostech se státní účastí.

V souvislosti se svým obviněním Nečas požádal o zopakování veškerých výslechů. Celé vyšetřování se tím může protáhnout. [celá zpráva]

Žalobci hovoří v souvislosti se stíháním expremiéra o řešení otázky celospolečenského významu. [celá zpráva]

Nečas nakonec v úterý odmítl vypovídat. Chce si prý počkat na to, jak státní zastupitelství rozhodne o jeho stížnosti, kterou si podal proti svému obvinění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám